1220 12th Street House
친환경에 스마트 기술을 더한 유리 상자, 브룩크릭 12번가 주택

Studio 804 | 스튜디오 804

 

 

The 1220 12th Street House is Studio 804’s first fully integrated smart house. The design aims for maximum sustainability, with a target of net zero energy use; it has achieved LEED Platinum certification. The architects integrated passive strategies for ventilation and sun shading with photovoltaics and state of the art mechanical, electrical and plumbing systems. All the blinds, lights, appliance and the heating and air conditioning communicate with each other and the owner to enhance efficient, responsible and convenient living.

브룩크릭 12번가 주택은 스튜디오 804가 처음으로 설계한 통합 스마트 주택이다. 건물에 도입된 최첨단 시스템은 블라인드, 조명, 냉난방 장치 같은 집안의 모든 시설을 서로 연결해준다. 덕분에 사용자는 더 효율적이고 편안한 생활을 누릴 수 있다.

 

 

Project: 12th STREET HOUSE / Location: Brook Creek Neighborhood, Lawrence, Kansas, USA / Architect: Studio 804 / Project team: Hanu Anand Madireddy, Ian Mutschelknaus, Erik Erdman, Alexa Kaczor, Will Siegel, Zach Lundgren, Elayna Svigos, Joe Schaefer-Glick, Wes Seaba, Will Ehrman, Ben LaRue, Mark Romanoff, Eric Pincus, Danielle Latza, Austin Bosecker, Linda Cotter, Kevin Purdom / Photograph: Corey Gaffer

 

 

The building envelope is exceptionally airtight, well insulated and uses a highly efficient mechanical system for a healthy and comfortable interior environment. Materials are all non-toxic, and chosen to avoid the unnecessary use of resources. Photovoltaics power the house, and the roofing is a highly reflective membrane that reduces heat absorption.
Studio 804 installed unobstructed glazing to the east side of the building, maximizing natural light while overlooking a 400-year-old Burr Oak tree. The other elevations are finished with glass secured to the outside of R25 insulated metal panels to create a continuous glass box over a 6” insulated frame wall. The south elevation is finished with fritted glass that blocks 80 percent of the sun but lets daylight enter the living room.

 

 

The 170’ x 60’ site almost doubles the average lot size of the neighborhood. With this extra space and the right zoning district, the architects were able to include a fully equipped accessory dwelling that can be used for rental income or to house an extended family member. This is located behind the primary house and clad in the same glass and materials as the primary house.
The architects took a potentially negative aspect of the site – being in a flood plain – and tried to make it positive. The site was built up with compacted earth above the flood plain. The dwellings are carefully composed glass boxes perched on concrete plinths off which they cantilever. The buildings seem to float in a park-like setting.

 

 

제로 에너지를 목표로 한 건물인 만큼 세계 친환경 건물 인증 제도인 LEED의 최고 등급을 받았다. 자재는 모두 무독성을 사용했고 불필요한 자원 역시 쓰지 않았다. 집에서 필요한 전력은 모두 태양열 발전으로 얻는다. 대신에 반사가 잘되도록 한 지붕이 건물이 열을 과하게 받지 않도록 막아준다. 물이 적게 흐르는 수도꼭지, 샤워 그리고 변기는 물의 낭비를 눈에 띄게 줄인다. 건물은 통풍이나 채광 조절에도 뛰어나지만, 밀폐 장치가 잘 되어있어 겉모습과 달리 단열 효과도 뛰어나다.

 

 

유리 상자 같은 외관은 네 면을 모두 유리로 마감한 덕이다. 밖으로 400년 된 참나무가 보이는 동쪽의 전면 유리창으로는 햇빛이 넉넉하게 들어온다. 북쪽과 서쪽 면에는 단열 효과가 있는 R25 금속 패널 위에 유리를 고정했다. 남쪽 면에는 유약을 바른 유리를 설치해 직사광선은 차단하고 거실로 햇빛이 적절히 들어오도록 한다.
부지 면적은 주변 부지에 비해 크기가 거의 2배에 달한다. 본채를 짓고 남은 공간에는 별채를 두어 임대로 쓰거나 친척이 머물고 갈 수 있다. 본채 뒤쪽에 위치한 별채는 본채와 같은 자재를 사용해 부지 전체에 통일감을 준다.

 

 

A defining sustainable feature that stands out from the others is the management and conservation of water. Low flow faucets, showerheads, and toilets greatly reduce the amount of water consumed by the homeowner.
All stormwater is managed on site, collected from the rooftops and running through underground pipes that flow into Kansas native plantings that reduce maintenance and water needs. A previous driveway made of recycled crushed concrete allows the water to be absorbed into the subsurface on site.
The buildings are floating, modern glass boxes that not only respond to the surrounding environment but use the available natural features to create an exceptionally efficient project.

 

 

홍수가 잦은 부지의 단점은 새로운 방식으로 극복한다. 지대에 흙을 쌓고 그 위에 다시 콘크리트 받침대를 두고 건물을 올렸다. 그 덕에 유리로 둘러싸인 건물은 마당 위에 떠 있는 듯한 인상을 준다. 빗물은 모두 부지 안에서 처리한다. 지붕에 모인 빗물은 지하 배관으로 흘러 들어가 캔사스 야외 공원에서 사용되어 공원 측에서도 따로 물을 댈 필요가 없다. 재활용 콘크리트를 부수어 만든 자동차 진입로는 지표면 아래로 물이 쉽게 빠져나간다.
유리로 점철된 현대적인 주택은 주변 환경과 조화를 이루면서 천연자원을 이용해 뛰어난 기능까지 갖춘다.