Arc en Ciel School, Belgium
인구 밀집 지역 속 새로운 도시 풍경과 유연한 교육 환경, 브뤼셀의 아르크 앙 시엘 스쿨

Label Architecture | 라벨 아키텍쳐

 

 

Located at the heart of Saint-Josse-ten-Noode – the neighborhood with the highest population density in Belgium – the already crowded school and daycare center ‘Arc-en-ciel’ (meaning rainbow) wanted to increase its capacity with extra classrooms and new outdoor spaces.

무지개라는 뜻의 ‘아르크 앙 시엘’은 벨기에에서 인구밀도가 가장 높은 지역인 생-조스-텡-누드의 중심에 있는 학교이다. 이미 건물의 규모에 비해 학생 수가 많아 추가로 교실과 야외 공간을 만들고자 했다.

 

 

Project: Arc en Ciel / Location: Saint-Josse-ten-Noode, Bruxelles, Belgium / Architect: Label Architecture / Structural engineer: JZH & Partners / Techniques : Energ-IR / Photograph: Stijn Bollaert

 

 

 

The revised internal organization of the building allows for the possibility of combining an ensemble of smaller functions, and to turn them into two big classrooms on each floor. The duplication of the existing façade now creates a new circulation route which avoids an enfilade of classrooms, and provides extra storage space for the pupils. Moreover, this new façade drastically improves the overall thermal performance of the building.

 

 

 

These same tactics are applied to provide more outdoor space for the school. By inserting a concrete structure, the ground surface of the playground is doubled. This table-like structure covers a collection of playground equipment on the ground floor, while its roof is used as an enclosed sports field.

 

 

 

 

새로운 건물은 기존 건물과 수직으로 놓여 교실의 단조로운 배치를 피하고 바깥으로부터 보호하는 역할을 한다. 외벽은 기존 건물과 통일감을 가지면서 건물 전체의 열효율을 높인다. 학생들을 위한 교실과 수납공간은 더욱더 많아졌다. 각 층에는 두 개의 큰 교실이 있고 때에 따라서 나누거나 합칠 수 있다.

 

 

두 건물 사이 모퉁이의 빈 공간은 네 칸의 교실이 채우고 그 위에는 새로운 옥상이 있다. 교실과 옥상은 확장된 계단을 통해 올라갈 수 있다. 야외 공간에서는 브뤼셀의 인상적인 도시 경관이 내려다보인다.
테이블처럼 생긴 야외 구조물은 지표면과 떨어져 있다. 바닥은 콘크리트 구조물을 삽입해 두께를 두 배로 만들어 안정성을 더한다. 아래에는 미끄럼틀 같은 놀이기구들이 있고, 위로는 담장에 둘러싸인 운동장이 있다.

 

 

 

 

 

On the corner of the building, the cavity between the two buildings is filled with the addition of four new classrooms. The existing staircase is extended, giving access to the new level and its roof surface. Here, accompanied by an impressive view over the city of Brussels, the daycare center both acquires a new outdoor space and presents itself to the neighborhood.