Atelier Villa
코스타리카 정글 언덕 위, 내외부 경계를 허물어 자연과 동화된 아뗄리에 빌라

Studio Formafatal | 스튜디오 포마파탈

 

 

Not far from Costa Rican town of Uvita, there is a small, hidden, jungle resort – Art Villas – on the hill above the Playa Hermosa beach. Three unique villas and one multifunctional pavilion are scattered over a plot of two hectares.
When the investor approached Formafatal architects, he wished to create a place where the visitors, seeking relaxation, would be able to integrate with the surrounding nature, clearing their mind while experiencing luxury and adventure at the same time, creating an unforgettable experience.
Formafatal studio followed the assignment according to the client’s brief and derived inspiration from the atmosphere and colorfulness of Central and South America.

코스타리카 남부 우비타의 헤르모사 해변 인근에는 소규모 리조트 아트 빌라가 있다. 바다가 내려다보이는 언덕 위 20,000m2 규모의 부지에 빌라 3채와 다목적 파빌리온 한 채가 흩어져있다.
가로 36m의 직육면체 형태인 아뗄리아 빌라는 열대 식물이 우거진 숲속에서 존재감을 드러낸다. 불그스름한 벽 색상과 녹음 가득한 옥상 정원 덕분에 주변에서 돋보이면서도 자연스럽게 어우러진다. 중남미의 다채로운 색과 분위기를 담은 빌라는 자연환경을 만끽하고 생각을 비워내는 잊지 못할 경험을 선사한다.

 

 

Project: Atelier Villa / Location: Bahia Ballena, Playa Hermosa, Costa Rica / Studio: Formafatal / Author: Dagmar Štěpánová / Co-author: Martina Homolková / Landscape architect: atelier Flera / Realization of screed surfaces: Different Design / Jungle watercolor painting: Můj Originál / Client: Filip Žák / Built-up area: 326㎡ / Usable floor area: 298㎡ / Site area: 25,000㎡ / Completion: 2019.12 / Photograph: BoysPlayNice – Jakub Skokan, Martin Tůma

 

 

Atelier Villa was designed as a private residence for the investor and his family.
Nestled against a steep slope, the 26m-long prismatic object partially levitates over lush tropical vegetation. Looking outside, there is only the distant ocean and green hills as far as the eye can see; the back wall facing the driveway and the neighboring villas is intentionally windowless, to maintain privacy.
The first and foremost priority was not only the idea of “erasing boundaries between interior and exterior” but also highlighting constructional simplicity and pure lines, according to the philosophy “pura vida – pura arquitectura”.
The constructional system consists of a steel frame with a span of 4x4m.

 

 

 

 

건축가는 내부와 외부 사이의 경계를 허무는 동시에 건축의 순수함을 강조하고자 했다. 간결한 형태를 위해 4m x 4m 크기의 철골 구조 시스템으로 구축했다.
진입로를 따라가다 보면 완전히 막힌 외벽이 나타난다. 주변 빌라로부터 사생활을 보호하도록 창을 일부러 내지 않았다. 재료로는 그을린 목재를 사용했는데, ‘슈 수기 반’이라는 일본 전통 기술을 적용해 날씨 영향에도 삭지 않게 했다.
바다를 바라보는 반대편 외벽은 또 다른 느낌이다. 벽 일부를 들어 올리면 캐노피처럼 변하는데, 마치 건물이 자연과 하나가 된 듯 열린다. 외벽을 덮은 구멍 뚫린 대형 알루미늄 패널은 더운 날씨에도 녹슬지 않으며 내부 온도를 일정하게 유지한다. 면마다 다른 구멍 크기와 패턴으로 내부에 다채로운 표정의 빛과 그림자를 비춘다. 패널 표면은 코르텐 강으로 색을 입혀 자연스러움을 더했다.

 

 

 

 

Discreet wall colors, in combination with the green roof, allow the villa to really blend in with its surroundings. The ocean and jungle-oriented façades are fitted with large-size aluminum perforated sections which do not heat up in the sun and are rust-resistant. If pulled up, they double as canopies. The scale and pattern of perforation is different on each of the sections, thus creating an exciting play of light and shadow inside. The panels’ special coating is in the color of corten steel. The full back wall is in charred timber cladding treated with Shou Sugi Ban, an old Japanese technique of weather– and age-proofing the wood.

 

 

 

 

내부 구성 역시 단순하다. 다용도실, 창고, 화장실, 부엌 등 보조 공간은 창이 없는 벽 쪽에 배치했다. 나머지는 통으로 열려있지만, 경량 칸막이로 여닫아 필요에 따라 개인 공간이나 공용 공간을 만들 수 있다. 수영장은 건물 안과 바깥에 반반 걸쳐 두어, 안쪽에서는 햇빛을 피할 수 있게 했다.

전체적으로 따스한 느낌이 드는 자연색이 내부를 감돈다. 거실과 식당 의자를 제외한 가구 대부분은 이곳 지역 장인과 함께 맞춤 제작했고, 조명 일부는 체코에 있는 유명한 유리 공예 회사인 ‘봄마’가 만든 ‘시바리 조명’을 택해 열대우림 풍 분위기를 완성했다.

 

 

 

 

Disposition-wise, the villa possesses the same minimalistic spirit as its shape suggests. The utility and storage rooms, bathrooms and the kitchen are placed along the back wall.
The layout of the rest of the house is very open; the boundaries between the inside and the outside world are minimized and the whole space appears to be a roofed terrace. Lightweight sliding partition walls serve as a tool to create private zones and shake the space up as needed.
The patio reveals an infinity pool, partly roofed and therefore protected from the scorching sun.

 

 

 

The whole interior is decorated in warm, earthy tones of natural materials. All of the furnishings, apart from the lounge and dining chairs, are tailor-designed for this villa and custom-made. Commissioned in the area, the major part of the furniture was made with the help of local craftsmen, while some components were custom-made in the Czech Republic and transported to the site.
As for the Czech manufacturers, the architects decided to opt for the renowned Czech glass-making company Bomma and their Shibari lights, that go hand in hand with the overall tropical feel of the interiors.