error: Content is protected !!

무거운 재료로 지은 밝은 집, 까사 로마스

Oficio Taller | 오피시오 톨러

.

.
The project concept for Casa Lomas is a stereotomic box of concrete – a stone element that sits on the mountain. The property, of pronounced topography and north orientation, provides the ideal elevation to contemplate the city and the views to the mountains that surround it.

멕시코의 로마스 주택은 산 중턱에 놓인 바위처럼 콘크리트를 상자 형태로 깎아내어 공간을 만들었다. 부지의 독특한 지형과 북쪽을 향해 있는 입지는 도시와 도시 주변의 경치를 감상하기에 최적의 조건을 자랑한다. 부지의 경사를 따라 집안 곳곳에 여러 개의 파티오, 테라스, 그리고 발코니가 들어서 있는 4층짜리 주택이 탄생했다.
.

.
길가에서 보면 단층으로 되어 단조로운 듯 보이지만, 실내에 들어서면 핵심 공간인 테라스에서 사방으로 뻗어 나가는 복도와 포근한 안식처가 지붕 아래 오밀조밀 모여있다. 지붕은 높은 기온과 직사광선으로부터 집을 보호해 준다. 뿐만 아니라 통풍이 원활하도록 도와 집안의 온도를 일정하게 유지하며 빗물을 모아 집 주변의 배관을 통해 분배한다.
.

.
The project is distributed over four levels. The form is the result of adapting to the site levels, exploring the routes and a series of excavations that become patios, terraces and balconies.
From the street it is perceived as a contained volume, of a single level. Upon entering, everything is integrated by a raised roof that provides both access and shelter for the main space of the project: the terrace. This roof protects the house from high temperatures and direct sunlight. It allows the air to circulate, regulating the temperature inside the house. It gathers rainwater and distributes it through a system of spouts and canals that surround the house.
.

.

.
Gaps in the deck allow the sun to pass through to the courtyards during the winter. At the lower level is the oak patio that is surrounded by the rooms and the library: the windows allow the vegetation to become part of the space. The main staircase connects all the levels of the house, bringing levity to the heavy project materials. The steel and marble staircase form seems to float between the concrete walls.
An open space that sits between the central patio and the terrace functions as a social area. Around the house there are other options for circulation, where the main elements are the aromatic gardens and the canals. The plasticity of the concrete allowed the designers to explore its formal possibilities in each of the spaces.
.

.
겨울에는 마루 사이의 틈새를 통해 햇살이 중정으로 스며들어온다. 아래층에는 오크로 만든 파티오가 자리하고 그 주변에는 방과 서재를 두었다. 집 안을 가득 채우고 있는 식물들은 창문을 통해 들어오는 햇살과 바람을 맞으며 자라난다. 각 층은 건물 중앙에 놓인 계단을 통해 연결된다. 콘크리트 벽으로 둘러싸여 있는 계단은 철과 대리석을 사용해 살포시 떠 있는 것처럼 디자인하여 콘크리트의 묵직한 무게감을 상쇄시켜준다.
파티오와 테라스 사이의 공간을 개방하여 가족들이 어울릴 수 있도록 유도했다. 아로마 정원과 수로를 따라가면 다른 공간으로 이동할 수 있다. 한번 변형되면 원래대로 돌아오지 않는 콘크리트의 가소성을 잘 활용한 덕분에 건축가는 창의적인 공간 형태를 만들어낼 수 있었다.
.

.
Project: Casa Lomas / Location: San Pedro Garza García, Mexico / Architect: Oficio Taller / Author: Marcela González Veloz / Design collaborators: Federico Ruíz, José Antonio Gándara, Alexa Núñez Landscape: Brenda Landeros / Collaborators: Silvia Rodríguez, Mariana de la Garza, Alejandro Peña, Gabriela González, Angélica Oteiza, Karla Ramos, Gerardo Rosenzweig, Francisco Benítez / Construction: Federico Ruíz / Area: 1300.0m2 / Project Year: 2017 / Photographs: ©Adrián Llaguno (courtesy of the architect)