Casa Sierra Fria, Mexico
녹색 식물이 자라는 아늑한 정원을 감싼, 멕시코시티의 벽돌 주택

Esrawe Studio | 에스라웨 스튜디오

 

 

Casa Sierra Fria is a housing project located on Sierra Fria Street in Colonia Lomas de Chapultepec, Miguel Hidalgo, Mexico City on a site which has a single frontage.

멕시코시티 미겔 이달고 자치구에 속한 로마스 데 차풀테펙 지역. 주택이 길게 늘어선 시에라 프리아 거리에 정원을 감싼 벽돌 집이 들어섰다.

 

 

Project: Casa Sierra Fria / Location: Sierra Fria 750, Lomas de Chapultepec, Miguel Hidalgo, Mexico City, Mexico / Architects: Esrawe Studio / Creative direction: Héctor Esrawe / Project leader: Ángel Campos / Design team: Javier García-Rivera, Michele Bajona, Alessandro Sperdutti, Juan Pablo Uribe, Eduardo González, Daniela Pulido, Daniel Torres, Enrique Tovar, Luis Escobar, Abraham Carrillo / Renders: Moisés González, Lupita Godínez, Arturo Aquino, Yair Ugarte / Structural design: CARUNTI / Engineering, installations: COR Ingeniería / Lighting: LUA Luz en Arquitectura / Landscaping: Entorno Taller de Paisaje / Construction firm: Leydam Consultores SC / Total surface area: 576m2 / Architectural area: 275m2 / Open spaces: 235m2 / Client: Ximena Diaz / Completion: 2019 / Materials: S.Anselmo brick, natural oak wood, natural oak veneer, Travertine Ocean Blue marble, Fior di Bosco marble, Ramin Beige marble, grey anthracite aluminum works / Photograph: César Béjar

 

 

 

 

 

The project involves an intimate space for a family of four, with spaces for gathering and interaction, that enables an introspective relationship, isolated from the outside world. A series of volumes in the shape of a horseshoe are revealed along the way.
The continuity of the façade is expressed by a unique material, brick defining the monolithic and introspective character of the concept. The multiple composing volumes become the skin that encloses and frames the private area, while the undercut openings reflect the interaction between the interior and the exterior, providing natural light and ventilation to this space.

 

 

 

 

 

The project consists of a garden, four bedrooms, study room, living room, dining room, kitchen, outdoor patio and rooftop terrace.
Upon entering the house, a continuous flow of space surrounds the garden, which serves as an element of integration at the heart of the project. This yard can be observed from all the rooms and common spaces that surround it.
The living room is located three steps below the ground level. The dining area reaffirms the interaction with the outside by opening to the sides and connecting with the porch and the green yard. Due to its topographic features, the yard is protected by vegetation, providing greater privacy within and between the different spaces that surround it.

 

 

 

 

 

 

 

4인 가족의 보금자리가 된 시에라 프리아 주택은 중앙 정원을 중심으로 배치된 말굽 모양 구조로, 공간이 내부를 향하고 있어 외부 세계에서 벗어나 가족 간에 돈독한 관계를 쌓기 좋다.
벽돌을 쌓아 올린 폐쇄적인 외벽에서 건물의 단일 구조와 내부 지향성이 강조된다. 벽돌로 빈틈없이 마감해 사생활을 완벽하게 보호하는 한편, 정원을 향한 벽 하단에 창을 내어 신선한 바깥 공기와 햇살을 끌어들였다.

 

 

 

 

 

 

주택의 가장 큰 특징은 정원을 중앙에 둔 U자형 배치. 방 네 개, 서재, 거실, 식당, 부엌, 테라스와 옥상 정원으로 구성된 집 안 어디에서나 중앙 정원을 바라볼 수 있다.
1층 거실은 지면보다 세 단 아래에 위치한다. 식당 한쪽을 개방해 정원과 외부 테라스 방향으로 시야가 이어진다. 정원과 집 주변에 다양한 식물을 심어 놓은 덕에 정원을 둘러싼 공간의 사생활이 보장된다.

 

 

 

 

The second story holds the master bedroom. The bathroom area contains a smaller scale patio that connects to a private studio. This internal patio allows both spaces to benefit from copious natural light. At the other end of the first level lie the secondary rooms, connected by a rear corridor, which also connects to the family area. The family room consists of a generously sized space where the main bookcase merges with the stairs that leads to the terrace.
The terrace is confined by a pergola roof superimposed on the volumes and is surrounded by vegetation at different heights, forming visual barriers to achieve the requested privacy.

 

 

2층에 있는 안방 화장실과 전용 스튜디오도 작은 외부 정원과 연결된다. 정원이 있는 덕분에 빛이 가득 들어온다. 안방에서 복도를 따라가면 패밀리룸과 방 두 개가 더 나온다. 넉넉한 크기의 패밀리룸 한 면을 빼곡히 채운 책장 옆 계단을 오르면 3층 테라스에 닿는다.
옥상 테라스에 퍼골라 지붕을 설치하고, 다양한 크기의 식물을 심어 공간이 노출되지 않도록 했다.