error: Content is protected !!

도쿄 ‘카메키 츠치우라’ 도시형 주거지와 어깨를 나란히 들어선 ‘초자마루 뷰 테라스’ 공동 주택

Endo Architect and Associates | 엔도 아키텍츠 앤 어쏘시츠

.

.
This housing project is located five minutes away from the JR Yamanote-line Meguro Station, in a neighborhood known for its relaxed character. The Kameki Tsuchiura House is also situated nearby.

일본 도쿄 JR 야마노테선 메구로역에서 걸어서 5분 거리에 위치한 평온한 동네에 공동 주택이 들어섰다. 근처에는 일본 근현대 주택 중 도시형 주거지로서 좋은 사례로 꼽히는 ‘카메키 츠치우라 주택’이 자리한다.
.

.
5세대가 거주할 수 있는 건물은 모든 세대가 넉넉한 공간을 즐길 수 있도록 세심하게 설계됐다.
1층과 2층은 각각 두 세대가 입주할 수 있고, 3층과 4층은 건물 주인이 거주한다. 1층의 한쪽은 필로티를 띄워 주차 공간을 마련했다. 건물 중앙에 배치된 계단과 엘리베이터로 오르내리며 각 세대로 연결된다.
모든 세대가 한 방향으로만 전망과 테라스가 계획된 일반적인 연립 주택과는 달리, 이 건물은 사방에 창문과 발코니가 나있어 어느 공간에서든 바깥으로 열려 있다.
.

.
This residential complex consists of five properties, with each unit carefully designed to have spacious floor plans. The first floor has a covered? sheltered? area and two units. on the second floor there are also two units, and the building owner’s property sits on the third and fourth floors. Each property can be reached by stairs and an elevator set in the central common space.
Uniquely, the entire housing project opens up with windows and balconies in all directions, unlike floor plans for housing units elsewhere, in which the views or outdoor space of all units face the same direction.
.

.
The rental units were designed to have 2.5m high ceilings in the cross-sectional dimension. To realize a four-story housing block with this ceiling height in a low-rise residential zone, the first-floor surface is set 1.4m below the ground level and the plenum space is designed to be as little as 400mm in height. Exposed concrete ceilings with reversed beams are also used to make this feasible.
Along with the reinforced concrete party walls, the core section of the common space is designed with reinforced concrete to strengthen against seismic activity. Additionally, steel columns in housing act as a load-bearing support whilst allowing each unit to enjoy open views.
.

.
아래쪽 임대 주거의 층고는 2.5m로 보통의 주거보다는 높은 편이다. 저층 주거들이 모여있는 이 동네에 높은 층고를 가진 4층 건물을 세우기 위해선 지상에서 1.4m 아래인 반지하에 1층을 지어야 했다. 천장 위 설비가 들어설 공간도 법정 제한 최소 높이인 400mm로 설계했다. 보를 천장 속에 감추는 역보 구조로 시공하고 노출 콘크리트로 마감하여 층고를 최대한 높였다.
옆 건물과 마주하는 벽과 중앙의 공용 공간은 철근 콘크리트를 사용해 내진 성능을 강화했다. 얇은 철제 보를 기둥으로 세워 기둥 면적을 줄인 덕분에 크게 가리는 것 없이 집 안 모든 곳에서 바깥의 탁 트인 전망을 감상할 수 있다.
.

.
Project: Chojamaru View Terrace / Location: Tokyo, Japan / Architect: Endo Architect and Associates / Collaborators: Hiroshi Yatsuo / Gross built area: 845.54m2 / Completion:2017 / Photograph: ©Hiroshi Ueda