Choui Fong Tea Café 2
사각뿔 천창 아래서 녹차 농장을 조망하는 카페

IDIN Architects | IDIN 아키텍츠

 

 

Since the first Choui Fong Tea Café opened in 2015, the Choui Fong plantation has become one of the most famous tourist attractions in Chiang Rai, prompting the need for a second café to accommodate the large number of guests.

Choui Fong Tea Café 2 is located on the plantation hill, near the first café, replacing a factory and retail area, and enjoying a beautiful view. The project consists of a dining area with 250 seats, a large souvenir shop and the exhibition area where staff demonstrate tea making, and explain the plantation’s history. A significant concern was to ensure a universal design, because family groups with elders are the main clientele of the plantation.

2015년 추이 퐁 녹차 농장에서 차린 카페태국 치앙라이에서 유명 관광 명소로 떠오르자, 2호점까지 등장해 더 많은 방문객을 끌어들이고 있다.

2호점은 경치 좋은 녹차 밭 언덕 위 1호점 근처, 공장과 작은 상점이 모여 있던 자리에 들어섰다. 250석 규모의 식사 공간, 대형 기념품점과 함께 차를 만드는 과정과 농장 역사를 소개하는 전시 공간도 마련됐다. 주로 사용한 자재인 소나무, 강철, 유리, 그리고 산에서 채석한 돌은 추이 퐁 농장의 유기농 철학을 나타낸다. 게다가 농장을 찾는 주요 고객인 노년층을 포함한 가족 단위 관광객을 고려해 남녀노소 누구나 즐길 수 있고, 장애인 방문객 또한 불편 없이 이용할 수 있도록 유니버설 디자인을 도입했다.

 

 

Project: Choui Fong Tea Cafe 2 / Location: Maechan District, Chiang Rai Province, Thailand / Architects: IDIN Architects – Jeravej Hongsakul, Eakgaluk Sirijariyawat, Sakorn Thongdoang, Sittipong Wiriyapanich / Interior architects: IDIN Architects – ureerat Korvanichakul, Siravich Pienpitak / Structural engineer: Chaiyot Pinitjitrsamut / System engineer: Eakachai Hamhomvong, Panot Kuakoolwong / Contractor: Det Thijina / Client: Shanya Wanasphitaksakul / Area: 1,330m2 / Completion: 2018 / Photograph: Depth of Field Co., Ltd

 

 

.

 

The designers proposed a rectangular shaped floor plan, that allows most areas to face the view. Unlike the first café, which was embedded into the land, allowing visitors to see a panoramic view from its top, the Choui Fong Tea Café 2 stands on the hill to maximize the usable area and be in keeping with the existing factory nearby.

The main concept of the design is to provide visitors with a clear view over the plantation, and be close to the natural surroundings without inconveniencing elderly visitors and disabled people – it should be as accessible as possible. To widen the scenery across the slopes, the dining area is stepped to follow the contours of the land. This allows all customers from every table to see the view at different levels. Moreover, to protect the dining area from heavy rain, intermediary spaces with extended eaves cover the dining area, and under the eaves, a ramp which surrounds the dining area creates accessibility at all levels.

 

 

 

대지에 둘러싸여 제일 높은 층에서만 전경을 감상할 수 있었던 1호점과 달리, 언덕 꼭대기에 자리 잡은 2호점은 어느 방향에서든 주변 경치를 볼 수 있다. 게다가 주변에 활용할 수 있는 면적이 넓어 근처 공장도 문제없이 그대로 유지할 수 있었다.
경사진 지형을 따라 배치한 식사 공간에서는 언덕 아래로 펼쳐지는 경치를 앉은 위치에 따라 각기 다른 높이에서 바라볼 수 있다. 비가 들이치는 것을 방지해 넓은 지붕을 덮고, 돌출한 지붕 아래로 건물을 둘러싼 경사로를 설치했다.

 

 

 

 

 

 

According to the owner’s requirement, which was to maximize the usable area in a one-story building, the floor plane is of enormous size: this usually causes a lack of light within a space due to a deep plan. To counter this, scattering skylights are a feature of the building, which solve the problem of both lighting and maintenance. The skylights are designed with special and unique characteristics, whereby openings are not covered by huge glass planes with many joint structures, but each is extruded and differently distorted into a cone-like shape, more pleasing to the eye. The design has proved cost-effective too. Such cone-like openings also help diffuse light across entire areas, and create light-based patterns at different times in different spots in the interior. The openings’ volume are sufficiently large that trees can be planted underneath them, and the arrangement of the skylights fits harmoniously with the surrounding mountains.

 

 

 

 

 

가용 면적을 최대한 넓힌 1층짜리 건물을 원했던 카페 주인의 요구에 맞춰 꽤 넓은 공간을 확보했지만, 보통 이러한 평면 계획은 채광에 불리하다는 단점이 있다. 이를 보완하기 위해 지붕에 설치한 채광창은 유지 보수 문제까지 해결함과 동시에 공간을 돋보이게 한다.

채광창은 독특한 디자인이 특징이다. 평평한 유리를 덮은 천창이 아닌, 지붕 위에 사각뿔 구조물을 덧붙여 시각적 재미를 더했다. 그 아래에 나무를 심어도 될 정도로 크고 깊은 구조물의 형태가 주변 산세와 자연스럽게 어우러진다. 구멍 아래로 떨어지는 햇빛이 실내 전체에 고르게 퍼져 시간대별로 다양한 그림자를 드리운다.

 

 


.

.

 

 

 

Along the stone wall at the entrance, visitors enter through only a small void, which acts as the wind tunnel that greets the visitors with a welcome breeze. As one moves through this tunnel, the dimly-lit atmosphere is gradually brightened until the dining area is reached, where visitors enjoy their food and the scenery. The materials of the project are harmonious with those of the first café, including pinewood, steel, glass and mountain stone. These materials represent Choui Fong’s philosophy of an organic plantation.