EDEN Singapore Apartments
녹색 발코니를 층마다 쌓아 올린 싱가포르의 에덴 아파트

Heatherwick+Studio | 헤더윅+스튜디오

 

 

A home in a garden
Fifty years ago, Singapore was imagined as a ‘city in a garden’. When Heatherwick Studio was commissioned to design an apartment building in the historic Newton district, they were inspired by this vision, and by the lush tropical setting of the area’s nineteenth-century houses. They wanted to move away from the enclosed steel and glass towers of recent decades and instead, create a more natural ‘home in a garden’. From the ground, it appears as if these green streets were rising up into the sky.

정원 속의 집
도시 중심부의 역사 지구에 들어선 에덴 아파트는, 50년 전 싱가포르를 일컫는 ‘정원 속 도시’와 울창하게 자란 나무 사이에 늘어선 19세기 주택 건물의 이미지를 결합해 만들었다. 건축가는 최근 몇 십 년간 꾸준히 등장한 강철과 유리 건축물에서 탈피해 나무가 무성한 거리가 하늘로 뻗어 올라가는 듯한 ‘정원 속의 집’을 설계하고자 했다.

 

 

Project: EDEN / Location: Singapore / Design, interior: Heatherwick Studio / Design director: Thomas Heatherwick / Group leader: Mat Cash / Project leader: Gabriel Sanchiz / Project team: Charlie Kentish, Craig Miller, John Minford / Local interiors: Ensemble / Local architect: RSP Architects, Planners & Engineers / Landscape designer: COEN Design International / Main contractor: Unison / Mechanical & Electrical engineers: Squire Mec / Civil & Structural enineers: RSP Structures / Apartments: 20 / Car park spaces: 41 / Site area: 3,105m2 / Gross floor area: 6,521m2 / Completion: 2019.12 / Photograph: Hufton+Crow

 

 

Eden contains twenty apartments, with just one per floor. When stacked on top of each other, the apartments are quickly lifted out of reach of a ground-level garden, so the design team examined how to raise this greenery and thread it upwards through the building. By pulling apart the square block of a conventional residential tower and moving services to the perimeter, they were able to create a large central living space on each floor, surrounded by smaller individual rooms and wide shell-like balconies. These balconies are filled with more than twenty species of flora. As well as surrounding each apartment with greenery, the plants will grow to cascade down the building, softening its appearance.

 

 

 

 

에덴은 한 층에 한 세대씩, 총 20세대로 구성된다. 워낙 높이 오르다 보니 녹지를 건물 위로 끌어 올릴 방법이 필요했다. 이에 부가 시설을 건물 가장자리로 옮기고 중앙에 널찍한 생활 공간을 확보했다. 중앙 거실 둘레로 방과 조개껍데기 형태의 발코니가 에워싼다. 고루 심은 20여 종의 열대 식물군이 자라 발코니를 덮으면서 건물에 온화함을 더한다.

 

 

 

 

Interiors
At ground-level, entrance is through a canyon-like corridor, 1.5m-wide and more than ten times as high, lined with black granite. This opens into a dramatic 18m-high lobby at the heart of the building, hung with living plant chandeliers. This space is made possible by raising the first apartment 27m-above street level, ensuring that every residence benefits from elevated views. Throughout the building, every interior detail has been crafted to express a sense of warmth. The natural imperfections of the organic materials have been celebrated; for example, the imprints in the 180 million-year-old Jura limestone are revealed, saw marks are left visible in the handmade parquet, and the balcony floor is laid with a textured herringbone-patterned slate.

 

 

 

 

 

 

인테리어
입구를 지나면 너비 1.5m, 그리고 너비의 10배가 넘는 층고로 이어지는 통로에서 협곡을 보는 듯한 웅장함이 느껴진다. 통로는 건물 심장부에 자리한 로비로 이어진다. 층고가 무려 18m에 이르는 로비에선 식물이 샹들리에처럼 매달린 채 극적인 효과를 낸다. 모든 세대가 고층 아파트의 전망을 누릴 수 있도록 가장 아래층 세대를 지상에서 27m 높이에 배치했기 때문에 로비의 층고가 이렇게 높아졌다. 실내 공간에서는 전반적으로 따스한 느낌이 감돈다. 1억 8천만년 전 형성된 쥐라 석회암에 남은 옛 흔적이나 수제 헤링본 바닥에 난 톱니 자국을 그대로 남기고, 울퉁불퉁한 헤링본 무늬의 점판암을 발코니 바닥 마감재로 사용하는 등 천연 자재의 자연스럽고 불완전한 특성을 강조했다.

 

 

 

Material and texture
Concrete contributes to the building’s environmental strategy, as its mass blocks warm air to aid natural cooling. Instead of casting a flat concrete facade, the architects wanted to give it tactility and a texture that couldn’t be seen anywhere else in the world.
The studio took the natural contours of Singapore’s terrain and abstracted it to create a new topographical texture, then worked with fabricators to produce one-off molds for each concrete panel. Embossed with an outline of the building and its immediate surroundings, these panels reveal and make a virtue of their location, giving the material greater physical and conceptual interest. The color of the building also plays a role in differentiating Eden. To find the ideal tone that would appear natural and complement the concrete, more than a hundred deep red, purple and brown shades were tested under the Singaporean sun.

 

 

재료와 질감
건물을 이룬 콘크리트 덩어리는 뜨거운 열기를 차단하는 성질이 있어, 쾌적한 주거 환경을 조성하는 데 도움이 된다. 단조로운 외관으로 마감하는 대신 촉감과 질감을 최대한 살린 점이 돋보이는데, 여기서 드러나는 지형학적 질감은 싱가폴 지형의 등고선을 본뜬 것이다. 이러한 디자인을 통해 지역 특성을 건물에 아로새기고 재료의 색다른 효과를 보여준다. 건물 색상 또한 에덴의 개성을 표현하는 데 한몫 한다. 싱가포르에 내리쬐는 햇빛 아래 검붉은색, 보라색, 갈색 계열의 100여 가지가 넘는 색상을 테스트한 끝에 콘크리트와 자연스럽게 어울리는 톤을 찾을 수 있었다.