Elephant’s Hill House, Nova Lima, Brazil
브라질 노바 리마 산의 급경사를 활용해 주변 풍광을 세 개 층에 걸쳐 끌어들인 엘리펀트 힐 하우스

24 7 Arquitetura | 24 7 아르끼떼뚜라

 

 

24 7 Arquitetura was commissioned to design a house with an enviable view of nature, in a mountainous region of Brazil, for an adventurer couple. At first, the site’s sharp incline seemed like an insurmountable challenge, but it became a source of inspiration, leading to a solution which combined architecture with planting. Exploring the natural landscape and witnessing the view from Elephant’s Hill, it was possible to design a building with a social floor at a level above the trees. The street-facing façade became the side elevation and the main façade now faces towards the side boundary.
Due to the steep declivity of the area, the architects created a three-level house. On the ground floor is a garage, laundry, and storage room. On the first floor, an office has been fully integrated with the living room, and a guests’ en suite bedroom is located. Finally, on the top floor is the hosts’ en suite bedroom, with the most favorable view of the landscape.

브라질 남동부의 산악지대 노바 리마. 수려한 경관을 뽐내는 노바 리마의 어느 언덕 꼭대기에 자연과 하나 된 주택이 들어섰다. 경사진 부지 특성을 건축에 녹여냄으로써, 언제 어디서든 아름다운 주변 풍광을 만끽할 수 있게 한 집이다.
주어진 부지는 일명 ‘코끼리 언덕’ 꼭대기에 위치한 삼각형 모양의 땅이다. 부지 동쪽에는 도로가 나 있는데, 진입 동선을 고려해 도로 쪽에서부터 서쪽으로 뻗어있는 긴 형태의 건물을 계획했다. 다음으로는 부지의 경사를 따라 총 3개 층으로 구성하여, 기존 지형을 훼손하지 않으면서 아름다운 풍경도 마음껏 즐길 수 있는 집을 만들고자 했다.

 

 

Project: Elephant’s Hill House / Location: Nova Lima, Minas Gerais, Brazil / Architect: 24 7 Arquitetura / Lead architects: Gustavo Tenca e Giuliano Pelaio / Co architect: Nicolas Meireles / Project team: Aline Borba e Juliana Leanza / Manufacturers: Autodesk / Engineering: WGA engenharia / Builder: Ática construtora / Electrical and Hydraulic design: Solar Engenharia / Thermo energetic simulation: Filipe Campos / Stones: Art Pedras / Solar heating: Power Soll / Automation: AZ-Home / Area: 411.93m2 / Completion: 2017 / Photograph: Pedro Kok

 

 

 

A slight angulation to the east gave the architects the opportunity to allow both the bedroom and the barbecue area to take full advantage of the morning sun and lush ventilation. The ground floor is protected from the bright evening light by a concrete wall.
With the major orientation being east-west, the house opens to the northern landscape. Extensive eaves on the north view’s perimeter protect the openings from the summer sun, at the same time that the glass windows receive the necessary solar heat to naturally warm the inside during the winter.The architects specifically requested the planting of two trees in the middle of the elevated deck that connects the house to the suspended heated pool. These work as a natural filter of the sun’s radiation, minimizing glare in the living room and the kitchen.

 

 

 

이를 가능케 할 메인 아이디어는 콘크리트판을 ‘ㄷ’자로 접어서 건물의 기본 뼈대로 삼는 것. 콘크리트판이 접힌 면은 도로와 맞닿은 동쪽에 배치하여 자연스럽게 거주자의 프라이버시를 보호하고, 언덕 아래쪽이 내려다보이는 정면에는 통유리창을 끼워 주변을 향해 열린 시야를 확보하는 것이다.
콘크리트판을 접는다는 개념은 구조뿐 아니라 기능 면에서도 효과적이다. 콘크리트판 그 자체가 커다란 처마의 역할을 함으로써, 여름철에는 뜨거운 볕을 막아주고 겨울에는 충분한 자연광을 끌어들이기 때문이다. 뿐만 아니라 거실 앞쪽에는 두 그루의 나무가 심겨 있는데, 이 나무들 역시 천연 필터가 되어 거실과 부엌으로 들어오는 한낮의 직사광선과 해 질 무렵의 눈부신 햇살을 걸러 준다.

 

 

 

1층에는 차고, 세탁실 및 창고 등의 부대 공간이, 2층과 3층에는 주요 생활 공간이 자리한다. 그중 거실, 주방, 사무실, 게스트룸 등 대부분의 공간은 2층에 몰려있으며, 3층에는 욕실이 딸린 넓은 안방만이 배치된다.
2층 거실 앞쪽에는 외부공간인 데크가 형성되어 있고, 데크 건너편에는 이 집에서 가장 자랑할만한 공간 중 하나인 수영장이 자리한다. 25m 길이의 수영장은 6m 높이의 기둥으로 떠받힌 필로티 구조로, 전면의 시야가 완전히 트여있어 그야말로 자연과 함께 호흡하며 휴식을 취할 수 있다.
지붕은 일부는 옥상정원으로 조성했고 일부에는 태양열 패널을 설치했다. 매달 1400kW의 전기를 생산할 수 있는 규모로, 수영장 물을 데우거나 조명을 밝히는 데 필요한 전기는 모두 태양열 에너지로 충당이 가능하다.

 

 

 

 

The 25m pool, a wish of the clients, is a fundamental part of the volumetric composition of the house. Sustained by two concrete columns, these elevate the pool 6m above the natural floor level, providing a view of treetops to the swimmers.Photovoltaic panels generate about 1400kW per month sufficient, meaning that heating the pool and running artificial lighting is neutral in terms of energy consumption.
Columns and a ribbed slab represent the constructive system. The use of concrete in the house’s wall, swimming pool, and slabs brings a timeless quality to the project.