error: Content is protected !!

ETC 주택 – 트로피컬 모더니즘과 농구의 만남

Rakta Studio | 락타 스튜디오

.

.
Located in a residential complex, the ETC hobby house is a 150m2 building that was built to meet the needs of a homeowner who wanted to create a personal basketball playground for their children.
The three children are keen basketball players and their friends often gather there to spend their free time.

인도네시아 자바의 한 주택 단지에 150m2 크기의 농구장 겸 쉼터 주택이 들어섰다. 농구를 아주 좋아하는 세 자녀를 위한 부부의 고심이 담긴 작은 집으로, 아이들이 친구들과 어울려 취미활동을 즐기도록 농구코트와 쉼터를 함께 마련했다. 
.

.
독특한 컨셉과 형태의 ETC 쉼터 주택은 옹기종기 모인 주변 주거단지 사이에서 단연 눈길을 사로잡는다. 설계는 락타 건축 스튜디오가 맡아, 트로피컬 모더니즘에 일본식 디자인이 가미된 이색적인 건물을 완성시켰다. 

ETC 쉼터는 농구장 이외에도 작지만 거실, 부엌, 화장실, 차고 등을 갖추고 있다. 건물 외부 한 켠, 철기둥을 나란히 세워 만든 벽 옆에는 관상용 화분을 두었으며 바깥 정원에는 잔디를 심어 아늑하면서도 신선한 분위기를 물씬 풍긴다.
.

.

.
Standing alongside other residences, ETC hobby house is amongst the most unique homes in the area, never failing to attract the attention of anyone who passes by. Rakta Studio Architecture Firm was chosen by the homeowner to create a “hobby house”, applying Japanese-style design concepts combined with the Tropical Modern style that has become characteristic of Rakta Studio itself. 

ETC hobby house has the following functional spaces, besides a basketball court: a sitting room, kitchen, toilet, and carport. The building also has a garden planted with grass and ornamental plants so as to provide cool air and comfort for those who enter it. Ornamental plant pots are also placed on the side of the building, facing the ranks of iron pillars that function as a dividing wall.
.

.
The inner wall of the court is decorated with pictures of basketball games in the form of black silhouettes, in keeping with the intention of the building as a place to play the game. This wall borders a simple modern kitchen. When the day approaches late afternoon, lights mounted on the floor of the hallway emit a nuanced glow which beautifies the room. In the corner of the room is a hanging bamboo chair that can be a place to relax while watching a basketball game or simply to rest in. 
.

.
농구코트의 내벽에는 농구를 즐기는 사람들의 모습을 검정색 실루엣으로 그려 넣어 건물의 정체성을 부각시켰다. 이 벽은 간결하고 모던한 부엌과 맞닿아 있다. 늦은 오후가 되면 농구코트로 모여든 햇살이 방안으로 은은하게 스며들어오기 시작한다. 방 한 켠 천장에는 대나무로 만든 안락의자를 매달아 편안하게 농구 게임을 구경하거나 느긋하게 쉴 수 있도록 했다.

.
Project: ETC House / Location: Bandung, Bandung City, West Java, Indonesia / Architects: Rakta Studio / Principal architects: Vidor Saputro / Architects in charge: Jason Fernandez / Category: recreation & training / Area: 150.0 m2 / Project Year: 2018 / Photographs: ©KIE(courtesy of the architect)