F Residence, Japan
일본의 전통 건축 미학을 담은 에프 레지던스

GOSIZE | 고사이즈

 

 

This project is the combined residence and office of its own architect. Located in a beautiful natural setting, selected as one of Japan’s top one hundred sites for viewing cherry blossoms, the building’s exterior features a natural stone base intended to blend in with the environment.
Seeking to reflect a distinctive Japanese aesthetic that favors natural materials and finds beauty in simplicity, the design emphasizes plainness and blank spaces in the interior. Because the boundary between these interior spaces and the outside world is ambiguous, a wealth of connections and depths arise, resulting in a high-quality living and working environment that leaves lingering impressions.

건축가의 사무실로 지어진 에프 레지던스는 본에서도 벚꽃 명소 100선에 꼽히는 효고현에 있다. 외관은 천연 석재로 마감해 주변 환경과 조화를 이룬다. 내부 역시 천연 자재를 이용해 단순함에서 아름다움을 찾는 일본 특유의 미학을 잘 보여준다. 넓고 평평한 공간은 외부와 정확히 구분되지 않는다. 그 덕분에 바깥과 안이 깊이 있게 연결되고 인상적인 분위기를 만든다.

 

 

Project: F Residence  / Location: Hyogo, Japan / Architect: GOSIZE Co., Ltd. / Use: residence / Site area: 105.16m2 / Bldg. area: 61.01m2 / Gross floor area: 155.35m2 / Completion & Opening : 2018.8 / Structure : reinforced concrete / Photograph: Akiyoshi Fukuzawa, Nacasa & Partners

 

 

 

 

 

The doma, a tiled area on the first floor that can be walked on without removing shoes, has a double-height ceiling and opens inward onto a private courtyard and water feature, where subtle seasonal changes in the plants and the sound of water prompt a keen awareness of time. The spaces become increasingly open to the outside world as they move upwards, offering a chance to be in sync with nature and open oneself to the surrounding landscape.
It is the architect’s hope that this residence and office will serve as a place to reconnect with natural wisdom and the spiritual culture the ancestors have passed down, as well as to quietly reexamine his own life.

 

 

 

 

전통적인 일본 건축에서 ‘도마(土間)’는 현관과 방 사이 신발을 신고 활동할 수 있도록 만든 공간이다. 원래는 흙으로 된 바닥이지만, 타일로 마감해 현대적인 느낌을 더했다. 천장의 높이가 다른 곳의 2배이고, 바깥의 개인 정원과 인공 연못으로 이어져 탁 트인 인상을 준다.
이곳에서는 철마다 변하는 자연의 모습을 즐길 수 있을 뿐 아니라,
 선조들의 지혜와 문화를 떠올리며 자신의 삶을 조용히 되돌아 볼 수 있다.