Fluctuart Urban Art Center, France
센강에 정박한 거리 미술관 플뤽튀아트

Seine Design | 센 디자인

 

 

Fluctuart is a three-story floating structure, moored on the banks of the River Seine, and home to a gallery of street art, bar, café and cultural space.
The main concept of Fluctuart is to allow the water from the River Seine to flow into the heart of the building: to enable this strong concept to work, the architects literally opened a hole in the shell.

It is a paradox that a building should house art designed to be viewed on the street, such as graffiti. Flucturart responds with ingenuity to the dilemma within the program: creating an enclosure which brings water into the building erases the boundaries between different environments. This blurring of boundaries is at the base of all the architectural thinking behind the project.

플뤽튀아트는 센 강둑에 정박한 3층짜리 수상 미술관으로, 스트리트 아트 전시장, 바, 카페를 포함한 문화 공간으로 구성된다. 센강이 건물 가운데를 흐르게 하는 것이 핵심이었고, 이를 위해 말 그대로 건물 외벽에 구멍을 뚫었다.
그라피티처럼 거리에 전시하는 예술 작품을 실내에 둔다는 건 역설적이지만, 플뤽튀아트는 강물을 건물 안으로 끌어들여 외부와 건물 사이에 경계를 없애는 아이디어로 딜레마를 해결했다. 경계를 지우는 것, 이것이 프로젝트의 기본 설계 방식이다.

 

 

 

Project: Fluctuart Urban Art Center / Location: Port du Gros Caillou, 75007 Paris, France / Architects: SEINE DESIGN / Lead architects: Gérard Ronzatti, Matthieu Ronzatti / Program: gallery of permanent art collection, exhibition spaces, bookstore, offices, panoramic rooftop and a central patio / Client: Private investor – Boursin, Philippon et Laugero / Area: 850m2 (including 148m2 technical installation space) / Competition: 2016~2017 (winner) / Construction: 2018~2019 / Completion: 2019.7 / Photograph: Sergio Grazia

 

 

 

 

 

The waterline, with the patio and the stairs overlooking it, allows for the creation of a space strong enough to articulate the three levels of the building, each of which are all extremely different: the ‘basement’ is essentially a tunnel that offers perspectives of the river. The first floor, with its large glass frames, looks out across both banks of the river. The terrace, being completely clear, offers a 360° view of the site.

 

 

 

 

 

파티오와 계단에서 건물과 강물이 만나는 선이 보이면서 세 개 층이 분명히 구분된다. 지하로 내려가면 바로 눈앞에서 강물이 잔잔하게 흐른다. 거대한 유리 프레임이 감싸는 1층에서는 양쪽 강둑이 바라보이고, 사방이 트인 2층 테라스에 올라 주변 풍경을 파노라마로 즐길 수 있다.

수상 바지선처럼 디자인한 건물 외관은 항구 주변에서 컨테이너 박스를 수송하는 선박을 참고한 것이다. 단순한 모듈이 반복되는 형태이고, 유리와 강철 프레임을 조립해 만들었다. 조립식 철골 구조이다 보니 조명과 전시 장비를 비롯한 모든 가구를 효율적으로 배치하는 데 사용하기에 유리했다. 똑같이 반복되는 프레임을 따라 설치한 조명에 불이 들어오면 공간이 끝없이 펼쳐지는 듯한 효과가 나타난다.

 

 

 

 

 

 

The design of the façades is inspired by, and contains references to, details found in the architecture around ports. It is a floating barge, in pure steel, resembling the vessels which transport containers. These modules form a simple and repetitive rhythm. The whole is modular, articulated and transparent.
This modularity is transformed into a frame that organizes the entire interior layout, both the implementation of materials and lighting, and the design of all furniture including the supports for the works of art. The interaction between lighting and framing plays with perspective, and offers a sensation of infinity.