error: Content is protected !!

경사지를 활용해 바다 풍경을 담은 스페인 미노르카 프레임 하우스

NOMO Studio | 노모 스튜디오

.

.
The plot is located on the northeast coast of Minorca, Spain, with a magnificent view over the sea. The steep inclination of the plot together with the site regulations made the positioning of the house very limited.

스페인 동쪽, 지중해 한가운데 위치한 미노르카섬. 투명한 바다와 고운 모래사장, 우거진 숲과 절벽이 어우러진 아름다운 풍경을 즐길 수 있어 유럽인들의 휴양지로 사랑받는 섬이다. 그중에서도 가장 순수한 상태의 자연을 볼 수 있는 섬 북쪽에 아담한 별장 한 채가 들어섰다.
.

.
주어진 부지는 경사진 언덕으로, 아래쪽에는 숲과 마을, 그 뒤로 펼쳐진 망망대해가 한 폭의 그림 같은 풍경을 빚어내고 있다. 둘도 없는 비경을 마주하고 있는 만큼, 형태와 재료, 공간배치 등 모든 계획은 풍경에 초점을 맞춘다. 즉, 건물은 풍경을 드러내기 위한 도구로서 존재하는 것이다.

이렇게 만들어진 건물은 직사각형 모양으로, 반쯤은 언덕 아래 묻혀있다. 거주자들은 언덕 꼭대기에서부터 조성된 계단을 따라 내려와 대지 후면의 2층으로 진입하게 된다.

이러한 진입 동선은 경사진 부지의 특성을 고려한 것이기도 하지만, 풍경을 만끽하기 위한 장치이기도 하다. 언덕 꼭대기에서 2층 현관으로, 그리고 다시 집 안으로 들어서는 동안 자연은 점진적으로 모습을 드러내고, 그 과정에서 거주자들이 느끼는 감동은 배가 된다.

일상적 공간이 아닌 휴식을 위한 공간인 만큼 공간 배치도 일반 집과 사뭇 다르다. 1층에는 아이들의 침실과 손님용 방이, 2층에는 거실과 안방이 배치된다. 비교적 자주 쓰이는 공간을 2층에 두어 최대한 많은 시간 동안 자연을 즐기며 휴식을 취하게끔 한 것이다.
.

.
In order to avoid a neighboring house blocking the views, the Frame House was pushed back to the highest point of the plot and the main entrance was located on the first floor. To further guarantee this clear view, the traditional program was flipped so that the day area is located on the first floor and the bedrooms on the ground floor. Only the master bedroom can be found on the top floor, responding to the client’s request to have a summer house that would be easy to open and close for short weekend stays, where perhaps only the couple would reside there. In this way, the house can be understood as a single level loft with an extension for their children and guests below.

The strident contrast between the openness of the sea-view façade, and the opacity of the side and back façades, creates a strong framing effect. To further enhance this gesture, the roof is inclined to open up towards the view, and the whole front façade is glazed from floor to ceiling with large sliding windows.
.

.
Using prefabricated hollow core slabs for the roof, usually found only in industrial buildings, allowed the architects to create an 11m-large span to cover a column-free terrace with completely undisturbed views. One whole prefabricated element was removed from the roof creating a large frameless skylight that brings light to the windowless back.

From the kitchen and living room, there are large sliding windows that can open up to a 43m2 covered terrace where gatherings often take place. The master bedroom has a private balcony with no visual connection to the common terrace.
.

.
The clients wanted a house that could give privacy for their children, so the children’s bedrooms all have their individual private bathrooms and terraces plus an extra living room only for them. This gives a mix of private and common areas only for the youngest of the family.

In situ concrete was chosen for the façade as a zero-maintenance material that would age beautifully in Minorca’s aggressive climate of high humidity and extreme salt levels. The house’s off-white façade blends in with the ochre and terracotta colored soil that surrounds the house. Finally, a band of vertical striped relief goes around the façade organizing all windows and doors.
.

.

.
외부 입면 역시 풍경을 강조하는 또 하나의 장치다.
정면은 전체를 유리창으로 마감하고 나머지 세면에는 콘크리트 벽을 세웠는데, 정면에 조성된 테라스에서 보면 이 세 개의 콘크리트 벽들이 하나의 프레임을 형성하면서 바다의 풍경을 담아내고 있기 때문이다.
특히 커다란 지붕으로 덮인 2층 테라스에서 보는 풍경은 그야말로 장관이다. 지붕의 너비는 11m에 달하지만, 중공 슬라브를 활용해 건물 자중을 줄인 덕분에 기둥 없는 대공간에서 파노라마로 펼쳐진 풍경을 즐길 수 있다.
더불어 해안지역의 기후 특성을 고려해 유지 관리가 쉬운 콘크리트를 주재료로 활용하되, 콘크리트 벽에는 스트라이프 무늬를 양각으로 새겨넣음으로써 간결하지만 단조롭지만은 않은 느낌을 불어넣었다.
.

.
Project: Frame House / Location: Minorca, Spain / Architects: NOMO Studio / Partner-in-Charge: Alicia Casals / Project Leader: Alicia Casals / Project team: Karl Johan Nyqvist, Jordi Ribas, Mira Botsewa, Jennifer Mendez / Collaborators: Structure e2A, Juan Mora SA and Gaimo, Francesc Sbert / Gross floor area: 300m2 / Completion: 2018 / Photograph: ©Adrià Goula(courtesy of the architect)