error: Content is protected !!

중국 소수민족 어린이들을 위한 마을 도서관, 가오부 북하우스

Condition_Lab | 컨디션 랩

 

 

The Gaobu Book House serves the 2,500 people of Gaobu Village, one of the Dong minority villages in China. The Dong minority community of China possess a unique cultural heritage rooted in land and customs.
Rather than accepting urban migration as a given, this project aims to restore dignity and induce development by proposing a small children’s library project.
Most children within Gaobu are raised by their grandparents until the age of ten when they are forced, due to lack of facilities, to leave and study in nearby towns. Educational facilities such as schools and libraries are scarce, hence the idea was to offer an educational incubator for children to learn through playing.

중국 남동부 후난 성에 위치한 가오부 마을은 중국의 소수민족인 ‘동족(侗族)’ 2,500명이 살아가는 터전이다. 민족의 전통문화를 이어오던 이 작은 마을은 현대에 들어 도시화의 영향을 피해갈 수 없었다. 젊은 인구가 도시로 떠나면서 아동 인구가 줄어, 제대로 된 교육 시설이 없었다. 시설이 부족한 탓에 그나마 있던 아이들은 10살 무렵까지 조부모의 보살필 아래 지내다가 인근 마을로 유학을 떠났다.
마을 사람들은 도시화 현상을 당연하게 받아들이기보다, 이곳의 고유한 정체성을 지키면서 문제점을 보완할 방법을 생각했다. 아이들이 즐겁게 놀면서 여러 가지를 배울 수 있는 시설이 필요했다. 이에 소규모 어린이 도서관을 짓는 프로젝트가 진행되었다.

 

 

‘동족’은 소수민족 중에서도 목조 건축에 일가견이 있다. 지역의 습도가 높고 날씨가 무더우며, 뱀과 해충이 많은 탓에 간란식 주택 문화가 발달했다. 목재 또는 대나무로 만든 기둥 위에 마루 구조를 만들고 그 위에 주거 공간을 마련하는 방식이다.
이들은 집을 지을 때 지역 특성을 잘 아는 목수의 재량에 모든 걸 맡기는 암묵적 규칙을 따른다. 여러 목수의 손길을 거쳐서인지 마을의 집들은 엇비슷해 보이지만 완전히 똑같이 생긴 집은 하나도 없다. 마을 전체를 둘러보면 독특한 건축적 재미를 느낄 수 있다.
가오부 북하우스는 동족의 전통 가옥을 디자인의 출발점으로 삼았다. 지역에서 공수한 목재를 사용하고, 도서관 내에서 다양한 프로그램을 기획할 수 있도록 뼈대를 세웠다.

 

 

A Timber House
Every Dong building follows a set of unwritten rules which are interpreted by the carpenter and adapted according to the site. This process establishes a sort of architectural genetic code where no two buildings are the same, yet share a common language. The design takes the traditional Dong house, the ‘Ganlan’, as the creative starting point, where local timber is used for the framing which is adapted and reconfigured as to accommodate different programmatic and spatial configurations.

 

 

A House of Stairs
Having witnessed how stairs are a key architectural element in Dong daily life, a place where people usually congregate and where children love to play, stairs became the principal idea for the building. The library becomes a dynamic circulation and programmatic vessel for villagers to interact. While children are playing they can also stop and read books – rather than being a chore, reading becomes fun.

 

 

건축가는 동족의 일상에서 계단이 중요한 공간이라는 것에 착안해, 도서관의 핵심 디자인으로 활용했다. 동족 사람들에게 계단은 모두가 모여 앉아 담소를 나누는 사랑방이자 아이들이 뛰어노는 놀이방 같은 공간이다. 그 결과 도서관은 총 200m2 크기의 3층짜리 목재 건물로, 건물 한가운데 계단이 있는 모습으로 완성됐다. 아이들은 물론 마을 사람들이 함께 어울리도록 동선을 살렸다. 아이들은 계단에서 즐겁게 뛰놀다가, 잠시 멈추어 책을 잡아 든다. 여기서 책 읽기는 놀이처럼 재미있는 활동이 된다.

 

 

1층은 지붕이 덮인 열린 형태로 모임 장소나 전시 공간으로 활용된다. 2층부터는 다양한 프로그램을 진행할 수 있도록 벽을 세워 공간을 나누었다. 분리된 공간에서는 수업이나 행사가 이루어지고, 계단독서 공간으로 이용된다. 계단을 디자인 요소로 활용한 파사드 덕분에, 가오부 북하우스는 주민들의 역동적인 에너지가 느껴지는 건물이 되었다. 디지털 문명이 이미 삶 곳곳을 파고들었지만, 가오부 마을 어린이들은 도서관 계단에 앉아 책을 읽으며 미래를 꿈꾼다.

 

 

The 200m² timber two-story structure revolves around a central stairway that acts both as a means of circulation and gives identity to the building. The ground floor is conceived as a covered open space for public gatherings and local exhibitions, while each wall of the above house is dedicated to a specific educational theme. The internal spaces become rooms where people can engage in classes and public events while the stairs acts as reading area. By activating the façade through the design of the stairs, the building becomes a dynamic vessel for villagers to interact with rather than static object devoid of life. At a time when the digital world seems to have taken over all facets of contemporary society, books offer the children of Gaobu a means to disconnect and dream about their future.

 

 

Project: Gaobu Book House / Location: Hunan, China / Architect: Condition_Lab / Architectural Design: Condition_Lab, School of Architecture (The Chinese University of Hong Kong) / Lead Architects: Prof. Peter W. Ferretto (The Chinese University of Hong Kong), Prof. Ling Cai (Guangzhou University) / Design Team: Paula Liu Ziwei, Milly Lam Man Yan, Beryl Wong Yuk Tsin, Sungyeol Choi (The Chinese University of Hong Kong) / Site area: 200m2 / Completion: 2018.12 / Photograph: Leon Xu Liang, Arthur Wong, Peter W Ferretto (courtesy of the architect)