error: Content is protected !!

난제에서 영감을 얻은 부티크, ‘하이트’ 브라질 리우 데 자네이루 점

MNMA Studio l MNMA 스튜디오

.

.
This project involved the architectural design of an 80 square meter shop area, occupying a mezzanine within a residential building in Leblon, Rio de Janeiro, Brazil.
What began as the most challenging issue eventually turned into the most inspiring aspect of the project: coping with the very irregular structure of the 25-story building and its central column. Here, the architects decided to place a glass box over a new slab, and its concrete stair complement, configuring a subtle second floor which can be used as a dressing room.

브라질 리우 데 자네이루의 레브롱에 자리한 주거 건물 1층에 패션 브랜드 ‘하이트’의 부티크 매장이 입점했다. 80m2 규모의 매장은 중이층 구조로 이루어진다.
25층짜리 주거 건물을 지지하고 있는 비정형 구조물과 건물 중심을 관통하는 기둥이 프로젝트의 가장 큰 난제였다. 가장 해결하기 어려웠던 문제가 역설적이게도 가장 큰 영감을 주는 재미있는 결과를 낳았다.
기둥에 바닥 판을 끼워 넣고 유리로 벽을 세워 커다란 유리 상자를 만들었다. 옆에는 유리 상자로 들어가는 콘크리트 계단을 놓았다. 그 결과, 탈의실로도 활용할 수 있는 비밀스러운 2층 공간이 탄생했다.
.

.
바닥, 벽, 그리고 천장은 간결하게 디자인했지만, 그 간결함이 너무 극단적으로 보이지는 않게 했다. 가공하지 않은 자재를 사용하고, 그대로 노출하여 디자인의 일부로 활용했다. 자연적인 상태 그대로 드러난 돌, 노출 콘크리트, 미네랄 페인트, 유기적인 모양의 구멍이나 디스플레이 장치 등이 조화를 이뤄 마치 손으로 직접 빚어낸 듯한 공간이 완성됐다.
여러 가지 소품들도 독자적으로 개발하여 인테리어에 적극적으로 활용했다. 천연 재료인 모래 느낌을 살리기 위해 분위기 있는 색감의 시멘트와 페인트, 그리고 점토를 주로 사용했다.
통로와 외관은 석재로 마감하여 내부와 외부에 통일감을 주고, 사람들의 발길이 자연스레 매장 안으로 이어질 수 있도록 유도했다.
.

.
Floor, walls, ceilings, and furniture were all carefully considered to redefine the space with simplicity – but not simplistically. The design makes use of displaying the raw construction materials: unpolished stones which embrace their natural state, exposed concrete, mineral paint, freestyle shape openings and a display system which – collectively – give the impression of a hand-made quality.
Italian partners Passalacqua developed several components exclusively for this design: toned cements, paints and other coatings which use clay as a main constituent; these resemble natural elements like sand.
To provide unity between the inside and outside spaces, the sidewalk and façade were rebuilt in stone so as to configure these common areas with the interior and help the brand connect to its potential customers.
.

.
Project: Haight Project / Location: Rio de Janeiro, Brazil / Architects: MNMA studio – Andre Pepato, Mariana Schmidt / Completion: 2019 / Photograph: ©Fran Parente(courtesy of the architect)