Herriko Plaza, Spain
지붕을 덮어 활용도를 높인 스페인 말라비아의 마을 광장

AZAB

 

 

Globalization imposes on urbanism a loss of contextual and social values, that impacts on plans and buildings. Spaces now disassociate from their referential qualities, traditions, landscapes or memory to adopt a global aesthetic, dominated by technology and image. But faced with this situation, architecture recovers traditional spaces by updating their uses and generating symbolic places that assist inhabitants to identify with their context.

말라비아는 스페인 바스크 지방의 전형적인 시골 풍경을 볼 수 있는 곳이다. 산지에 자리한 탓에 교회와 시청이 있는 동네 광장을 중심으로 마을이 형성돼 있고, 주민들은 주변 능선을 따라 옹기종기 모여 산다.
지방 도시의 이러한 구조적 특성을 이해한 건축가는 공간을 새로 만들기보다, 마을의 상징처럼 존재하던 공간을 손보는 쪽을 택했다. 그렇게 단장한 헤리코 플라자는 간단한 시설물을 추가해 활용도를 넓혀 보다 많은 이가 즐겨 찾는 공간으로 거듭났다.

 

 

Project: Herriko Plaza / Location: Mallabia, Biscay, Spain / Architect: AZAB / Contractor: Timber structure Madergia / Client: Mallabiako Udala / Completion: 2018 / Photograph: Luis Díaz Díaz

 

 

 

 

 

A new intervention in the town of Mallabia, Spain, pursues an update of its central public space, understanding its importance as the backbone of the municipality’s social life. Mallabia represents an implantation in the territory, typical of a Basque rural area, with a small settlement around the church, the town hall and the square, while the rest of the municipality is set within a large geographically rugged territory, where the inhabitants are concentrated into small clusters of hamlets.

 

 

 

 

세계화가 진행될수록 지역의 고유한 맥락과 사회적 가치를 잃게 된다. 이는 곧 도시 환경과 건축물에도 영향을 미친다. 요즘 생겨나는 공간이 기술과 시각적 이미지에 치우쳐 가치와 전통, 풍경, 기억과는 거리가 먼 이유다. 헤리코 플라자는 이런 흐름과 달리 쓰임새를 강화하고, 동네 분위기에 어울리는 사랑방 같은 장소를 만들었다는 점에서 의미가 있다.

 

 

 

Understanding this particular physiognomy of the municipality, the project does not seek the creation of a new space, but to recover the special significance of its preexisting emblematic spaces. For this, it is proposed that the introduction of a series of devices that update the square will expand the possibilities for its use, so that it becomes a multigenerational space.
The object of the project focuses on the construction of a covered space, responding to demands raised by the public, to accommodate the climatic conditions of proximity to the sea.
The adopted design covers the external auditorium of the Plaza Elizalde, and its conversion and adaptation to become a multigenerational leisure area. This intervention aims to convert the auditorium into an area with leisure alternatives for all ages, with a versatility of uses and the ability to host public activities and other functions.

 

 

 

주민들이 요구한 대로 해안가 기후 조건을 반영해 광장 한 켠 야외 계단 위로 지붕을 덮었다. 비록 작은 공간이지만 지붕 아래로 다양한 활동이 이루어지도록 신경 썼다. 공연이 열리면 계단은 관객석이 되고, 평상시엔 편안한 쉼터가 된다. 암벽 타기를 하듯 짧은 경사지를 오르도록 밧줄과 손잡이를 설치한 놀이 공간도 있다. 조용한 시골 마을에 장소의 가치를 살린 작은 변화가 오래된 광장에 활력을 불어넣는다.

 

 

The areas within the leisure facility are distributed and ordered according to zones, with different but interconnected spaces that multiply the possibilities of the old auditorium generating a wide variety of uses.
Consequently, the upper zone is intended for health and sports uses with priority given to gymnastics for the elderly. The bleachers have a double function: on the one hand, as and improved, comfortable rest and control area for infants, and on the other, as seating for the public during shows.