Hillside House, San Bernardino, Paraguay
파라과이 베르나르디노 산의 자연을 액자에 담은 아순시온 근교 주택

Bauen | 바우엔

 

 

Hillside House is located in San Bernardino, Paraguay, 45 minutes from the city of Asuncion – far enough away to leave the noise behind, but close enough to enjoy the privileges of what it has to offer.
The approach to the house on the hillside is implanted in a base plate with a 30% incline, giving an unparalleled view of exuberant vegetation, with a lake at the end of the landscaped plot.

파라과이의 수도 아순시온에서 45분가량 떨어진 산 베르나르디노는 도시의 소음과 적당히 거리가 있으면서 지역적 특색이 있는 곳이다. 이곳에 자연을 담은 이 들어섰다.

 

 

Project: Hillside House / Location: Calle 1 c/ Avda. Wenceslao López; San Bernardino, Paraguay / Architect: Bauen / Architects in charge: Aldo Cristaldo Kegler, Dario Mereles / Other Participants: Fátima Estigarribia, Marien Barchini, Calculista: Francisco Munizaga / Bldg area: 483.1m2 / Completion: 2018 / Photograph: Federico Cairoli

 

 

The hillside is strengthened by the construction of the house conceived as a ‘negative’ of the topography; the ground has been modified as little as possible. This has allowed for the making of a house on three levels: the upper and lower levels have the privacy for bedrooms while the intermediate level contains the social area. A water mirror contributes to the idea of positive and negative shapes – it reflects the vegetation creating a frame for the landscape.

 

 

 

 

언덕 위 부지는 집을 짓기에 어려운 지형이지만, 이러한 특성을 오히려 강점으로 살렸다. 15도로 기울어진 경사를 따라 층은 세 개로 나뉜다. 1층과 3층은 침실, 2층은 공용 공간으로 사용된다. 2층 야외에는 수영장이 있는데, 자연이 액자 속에 담긴듯 주변을 둘러싼 나무가 수면 위에 근사하게 비친다.
모든 공간은 호수와 지평선을 향한다. 언덕 위에 올라앉은 건물에서는 주변의 그림 같은 풍경과 그 너머의 호수까지 바라볼 수 있다.

 

 

기본 구조는 철제 빔으로 이루어져 간결하다. 각 빔은 3m 간격을 두고 떨어져 있는데, 3m 모듈과 1.5m 보조 모듈을 적절하게 사용했다. 정제되지 않은 철제 구조물은 콘크리트 외벽과 어우러져 독특한 질감과 아름다움을 완성한다.
무성한 초목 안에 파묻힌 건물은 그 존재감을 드러내면서도 자연이 지닌 완벽함 앞에서 겸손해진다. 아름다운 자연이 그 자체로 건축의 일부가 된다.

 

 

 

The simple composition is achieved by beams that are arranged on an axis: all positioned at 3m apart, they establish modules of 3m with submodules of 1.5m. All the spaces are organized to direct the views towards the lake and to the horizon.
The raw concrete provides the texture and aesthetics of the volume, in conjunction with the metal structure and fixtures that are presented as raw and naked.
The premise of the project was respect for place, where the vegetation dominates and defines the architecture. We cannot compete with the perfection and beauty of nature, we can only frame it and contemplate it.