error: Content is protected !!
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)

베트남 사이공 강변, 현대 미술가 도 호앙 뜨엉의 주택 겸 작업실

Truong An architecture | 트루옹 안 아키텍쳐

.

.
Truong An Architecture designed a new house for Hoang Tuong Do, a well-known Vietnamese artist. After many years of living and working in downtown Saigon – a stuffy, chaotic metropolis (not only in terms of its architecture), the artist wanted to move to the outskirts of Saigon for a fresh atmosphere and space for artistic creation.
The site was separated from the verdant and shady road by a canal connecting to Saigon River. A small bridge crossing the canal lead to the lower ground 1m below.

베트남을 대표하는 현대미술 작가 도 호앙 뜨엉의 주택 겸 작업실이 사이공 강으로 이어지는 운하 옆에 들어섰다. 작가는 혼란하고 밀도높은 대도시에서의 삶에서 벗어나 울창한 숲과 맑은 운하가 어우러진, 자연을 만끽할 수 있는 새 환경에서 창작의 세계를 펼쳐보고자 했다. 

수풀이 우거진 운하 변을 따라가다 보면 운하를 가로지르는 짧은 다리를 만나게 되고, 이 다리를 건너면 도 호앙 뜨엉의 주택 겸 작업실이 나타난다. 부지면이 다리 레벨보다 1m 정도 낮게 자리하기 때문에, 자연스레 베트남에서 흔하게 볼 수 있는 수상가옥처럼 기둥 위 뜬 집 형태가 되었다.
.

.

.
건물은 형태도 공간 구성도 매우 간결하다. 두 개의 2층짜리 직사각형 매스가 평행하게 배치되고, 그 사이에 마찬가지로 직사각형의 연못이 배치되는 구조다. 연못은 운하와 연결되어 있어 운하의 흐름에 따라 수위도 오르내린다.
먼저 다리를 건너 대문을 들어서면 큼직한 원형 연못이 자리하는 널찍한 앞마당이 모습을 드러낸다. 이 마당에서 마주하게 되는, 지면으로부터 1.8m가량 떠 있는 건물이 주거 공간이다.
집 안으로 들어가려면 조각품처럼 정교하게 다듬어진 계단을 올라야 한다. 1층에는 거실과 주방 등의 공용공간이 배치되는데, 건물 한쪽은 지붕만 있는 반외부 공간으로 조성해 야외 식당으로 꾸미는가 하면, 실내마저도 사방을 온통 유리 벽으로 마감해 개방감을 극대화했다.
2층은 침실, 손님용 방 등 개인 공간으로 채워진다. 2층 역시 전면은 전체를 통유리창으로 마감해 모든 방에 빛과 바람이 들어올 수 있도록 했다. 다만, 빛의 양을 조절하고 개인 공간의 프라이버시를 보호하기 위해 창밖에는 철제 차양막을 추가로 달았다. 이러한 차양막은 건물에 개성을 부여하는 역할도 한다.
.

.
The main concept of the project is a modern stilt house; the layout includes two rectangular blocks with two natural ponds directly connected to the canal for a better microclimate; the water level changes due to the tide of the canal, and soil taken from the bottom of ponds is used to create the studio floor; old trees are retained and replanted.
The ground floor of the main block has been lifted up 1.8m above the natural ground. The outdoor staircase was designed as a sculptural feature connecting to the patio. This patio is an important space, as the transition between the exterior and interior space. The use of common materials with a light structure helps to reduce the load on the weak ground, as well as building cost; a corrugated iron roof with two layers enhances the ventilation and reduces noise for the bedrooms.
.

.

.
The big atrium in the interior space offers good views and connection to other indoor spaces and towards the natural world outdoors. A floor-to-ceiling window system with a flexible design allows sunlight and ventilation into all rooms. The black-painted iron louver system covers all of the second floor elevation, to control the light into the building, keep the privacy of the bedrooms, and create a unique feature for the house. All the furniture is designed carefully to fit with the house concept.

In the studio block, the ribbon windows are designed at the top and bottom of the wall for ventilation, leaving the main space for the artist’s drawings. The whole space is filled with light due to the roof window across the building’s length.
Embracing the simplicity and order of linear forms, combined with common materials, transitional layer spaces and voids for light and fresh air, the design has blended individual elements naturally into a harmonious whole – a worthy living place. Here, humans are nourished physically and mentally to live, and live properly, finding the value of nature in a noise-free and tranquil environment.
.

.
주거공간 뒷편에는 건물 안과 밖, 주거공간과 작업공간을 연결하는 연못 딸린 중정이 있다. 주거공간의 바닥면이 높기 때문에 연못과 그 뒤편에 자리한 작업공간으로 건너가려면 계단을 내려가야 한다.
작업실은 통유리창을 적극적으로 사용한 주거공간과는 달리, 외벽의 최상단과 최하단에는 띠창을 두르고 건물 외벽을 따라서는 선형의 천창을 두어, 작업에 적합한 실내 환경을 조성했다.
이 집의 친환경적인 측면도 주목할 만하다. 연못을 조성하기 위해 퍼낸 흙으로 작업실 바닥을 만드는가 하면, 본래 이 땅에 있던 나무를 다시 심는 작업도 했다. 뿐만 아니라 약한 지반을 고려해, 주름진 철판처럼 가벼운 재료를 적극적으로 사용한 덕분에 건물의 자중은 물론 공사 비용도 절감할 수 있었다.

.
Project: Hoang Tuong house & studio / Location: Sai Gon, Viet Nam / Architects: Truong An architecture / Area: 300 m2 / Project Year: 2017 / Photographs: ©Hiroyuki Oki (courtesy of the architect)