Home Urban Home, Madrid, Spain
스페인 마드리드의 문화 센터에 마련된 예술가를 위한 작업실 겸 집

MYCC Architects | MYCC 아키텍츠

 

 

The aim of this project is to host an artist, linked to the Conde Duque Cultural Center, and provide a workplace as much as a temporary home. Its final location will be a bright corner, of only 18m2, in the theater’s lobby at first floor level. In the enclave of this hall there are two windows overlooking the Liria Palace and Madrid skyline, a valuable asset to be incorporated into the finished project.
But before being moved to its final spot, the piece was built in the center of the main courtyard outside, so that the general public could visit it during the Madrid Design Festival.

작년 2월에 열린 스페인 마드리드 디자인 축제 기간 동안 중앙 광장에 전시됐던 예술가의 이 콘데두케 문화 센터로 옮겨졌다. 콘데두케의 입주 작가를 위한 18m²짜리의 작은 공간이 자리 잡은 곳은 햇볕이 잘 드는 센터 앞마당. 어린아이가 떠올릴 만한 전형적인 집의 모습이 잠들어 있던 동심을 불러일으킨다. 실제로는 문화 센터 앞마당에 있지만 집에서 생활하듯 편안하게 지낼 수 있도록 디자인한, 익숙한 형태다.

 

 

Project: Home Urban Home / Location: Madrid, Spain / Architects: MYCC Architects – Carmina Casajuana, Beatriz G.Casares / Client: Mini España / Constructor: Artesanos Carpinteros Del Valle De El Paular S.L. / Structure Engineering: Secín Group / Plywood: Garnica / Completion: 2019 / Photograph: Rubén P. Bescós

 

 

 

The proposal consisted of a timber house of minimal proportions, where one can sleep, eat, work or relax; a small cell introduced into a bigger and lighter house, acting as intermediate space between the inner cell and the outside. It is intended as a space full of light which mirrors conditions in nature – where the ground can be hard, sloped or even unstable, and where one can climb, change height, wander and even take ownership of a corner.

 

 

 

 

By combining the two very different materials of polycarbonate and timber, the “house inside another house” allowed the designers to recreate two almost opposite environments. One is shelter, opaque, warm, and isolated. The second, luminous, bright and transparent, is where vegetation finds its place and voids are opened to enjoy the view of the city sunset. The tree, the main character of this space, highlights the importance and beauty of nature in combination with architecture. This – together with the possibility of changing spaces, having intersecting lines of vision, and the ability to manipulate the space through elements that pop up – multiplies the house’s possibilities and the feeling of being in a bigger place.

 

 

 

이 소형 목조 구조물에서 작업 활동은 물론 먹고 자며 충분히 생활할 수 있다. 환한 건물 안에 배치된 작은 방은 실내지만 외부 환경이 그대로 느껴진다. 마치 자연에 나와 있는 것처럼 햇빛이 가득 들어오고, 딱딱하고 경사진 방바닥을 따라 여기저기 기어오르거나 계단을 오르내리다가 구석에 한 자리 차지하고 앉게 된다.

 

 

 

 

성격이 다른 폴리카보네이트와 목재를 사용해 지어 올린 ‘집 속의 또 다른 집’에는 정반대의 두 가지 환경이 공존한다. 일부 벽을 불투명한 재료로 마감해 아늑하게 꾸민 쉼터가 있는가 하면, 속이 훤히 들여다보이는 개방된 부분이 있다. 그 안에 심어 놓은 나무는 건축과 어우러진 자연의 아름다움과 소중함을 강조한다. 공간의 변신과 다양한 시선의 교차를 보여주는 이 임시 구조물에서 집의 새로운 가능성과 잠재력을 엿볼 수 있다.
다른 성격을 띤 공간이 중첩되고 연결되면서 이용자는 그 안에서 자유자재로 다양한 창작 활동을 할 수 있다. 용도를 정해 놓은 공간이 아닌, 이용자가 직접 만들어나가는 공간이다.

 

 

 

 

It is a sequence and superposition of spaces with their own material qualities, versatile enough to accommodate a multitude of creative activities, which the user decides and the architecture does not impose.
The volume’s silhouette is not casual. It deliberately recalls the house that a child would draw to evoke the home, and gives the user the feeling of “being at home” for a few days, despite being placed in the lobby of a theater. Furthermore, this simple and iconic shape bring us back to childhood. The idea of the dolls-house introduces a playful aspect that invites users to have fun, to climb and reach the net and to discover oneself in the tree house.