error: Content is protected !!

알프스 산맥 풍광에 녹아들게 개조한 플레스니크 호텔 건강관리 시설

ENOTA | 에노타

 

 

Hotel Plesnik is a boutique family hotel in the heart of a nature park, boasting a tradition spanning over eighty years. Its exceptional location at the end of a glacial valley offers an unforgettable view of the majestic peaks of the Kamnik-Savinja Alps. The amazing natural view was the obvious choice for one of the leading motifs in the renovation of the hotel’s wellness center.

플레스니크 호텔은 알프스 산맥의 동쪽, 오스트리아와 슬로베니아의 국경이 접한 산골짜기에 있다. 제2차 세계 대전이 일어나기 전 플레스니크 가족이 세운 작은 호텔은 긴 세월 동안 크고 작은 변화를 겪으며, 가족단위 손님을 위한 아늑한 호텔로 자리 잡았다.
그러나 해가 바뀔수록 건물은 점차 낡아졌고, 손님들의 발길이 끊기기 시작했다. 2015년이 되었을 때, 호텔 운영진은 전반적인 시설 정비와 개조의 필요성을 느꼈고 새로운 도약의 토대를 마련한다. 부지의 가장 큰 장점은 빙하로 생긴 협곡의 끝자락에 있는 위치라는 것이다. 덕분에 알프스 산맥을 이루는 하나의 산줄기인 캄니크 사비냐의 압도적인 경관을 눈앞에서 감상할 수 있고, 깨끗한 공기와 맑은 물을 마음껏 누릴 수 있다. 건축가는 기존의 풀장을 비롯한 건강 관리 시설을 개조하여, 방문객들이 장엄한 자연 풍경 속에서 편히 쉴 수 있는 공간으로 탈바꿈시켰다.

 

 

기존에는 건물의 지하에 모든 건강 관리 시설이 들어서 있었다. 공간의 중심부에 풀장이 유기적인 형태로 놓여 있었고, 그 옆으로 선탠을 즐길 수 있는 야외 데크가 있었다. 새로운 공간을 확보하기 위해서 기존의 풀장 공간 일부에 월풀 욕조를 설치하고, 그것을 제외한 공간은 휴게 공간으로 바꾸었다. 난로를 중심으로 마련된 원형의 쉼터는 몸을 따뜻하게 만들어주는 모닥불 가를 떠올리게 한다. 야외 데크는 노천 풀장으로 증축되어 줄어든 실내 풀장 면적을 보완하는 것은 물론이고, 수면에 비치는 아름다운 풍경으로 인해 공간을 더욱 돋보이게 한다.

 

 

Much of the space of the pre-existing wellness center in the partially cut-in basement of the building was originally taken up by a small, organically-shaped pool which opened onto a tanning deck directly in front of the building. To recover the space needed for new programs, the pool was in part replaced by a large whirlpool, while a section of the former pool shell was repurposed as a sunken circular resting area featuring a fireplace. The sun deck was extended with a natural swimming pool, which makes up for, and expands on, the reduction in size of the interior pool , while the reflections in the water further accent the beautiful view.

 

 

The new pool is unequivocally rectilinear in shape and as such designed to be a continuation of the building rather than the surrounding landscape. Referencing the interior resting area with the fireplace, a relaxation area with a fire-ring has been placed in the middle of the water’s surface outside. Using the space, the visitors of the new wellness center witness a never-ending dialogue between water and fire, two basic natural elements which accentuate the incredible backdrop of the surrounding hill range.

 

 

새 풀장은 완벽한 직선 형태로, 건물의 연장선으로 보이도록 설계되었다. 이곳 한복판에도 실내 휴식 공간과 짝을 이루는 공간이 준비되었는데, 원형 화구가 갖추어져 수영을 즐기다가도 잠시 쉬거나 몸을 녹일 수 있다. 방문객들은 이 시설을 이용하면서 자연의 두 가지 기본 요소인 물과 불을 가까이하고, 끊임없는 자연의 순환 과정을 몸소 느끼게 된다.

엉성하게 나누어진 기존의 공간 구조를 완전히 새롭게 바꿀 수 없었기에 건물 내부에 물결 모양의 벽이 세워졌다. 벽은 크기가 제각각인 기존의 공간을 유연한 형태로 감싸고 숨겨주며, 용도에 맞게 나누는 역할을 한다. 더 나아가 구불구불한 생김새는 알프스라는 거대한 산맥에서 출발하여 골짜기에 이르기까지의 여정을 형상화한다. 자갈돌로 꾸민 벽은 건물 외부에도 사용되어 출입구, 실내 건강관리 구역, 사우나 구역을 시각적으로 구분해준다.

 

 

실내 건강관리 구역과 외부 데크 사이에 있던 기존 벽면의 창은 모두 없어지고, 통유리로 장식되었다. 유리창이 커지면서 실내 공간은 그림 같은 외부 경관과 더 밀접하게 연결되었다. 이 개조 작업을 통해 건물의 용적률은 훨씬 커졌고, 주변 풍경이 호텔 조경의 일부로 기능하는 효과를 얻게 되었다. 눈에 띄는 건축적 요소들은 전적으로 기존 건물에 있던 자재와 지역 인근에서 생산된 재료를 사용했다. 플레스니크 호텔의 건강관리 센터는 호텔 건물에 부속된 시설이라기보다 주변 지형의 일부가 되어 방문객을 맞이한다.

 

 

The Wellness Plesnik is designed exclusively using local materials. The undulating interior walls were necessitated by the markedly awkward and heterogenous construction of the existing space. A relaxed placement of interior divides, envelops and conceals all the irregularities, and forms a fluid space terminating in the valley itself. The pebble-laid walls of the space physically transit also into the exterior and optically divide the sun deck into three parts: the sauna section, the area with the central wellness space, and the entrance portal. The façade between the divisions is fully encased in glass and replaces the former arch-head windows. The enlargement of the facade openings further connects the interior space of the wellness center with the picturesque exterior and reduces its presence in the space despite the actual expansion of the basic volume. With the extension having been purified of all distinct architectural elements, it now belongs with the surrounding terrain rather than with the master building.

 

 

Project: Wellness Plesnik / Location: Logarska Valley, Slovenia / Architect: ENOTA / Project team: Dean Lah, Milan Tomac, Nuša Završnik Šilec, Peter Sovinc / Collaborators: Elea iC (structural engineering), Elin (electrical installations), Nom biro (mechanical services), Svilene linije & Handling (pool technology) / Site area: 980m2 / Bldg. area: 475m2 / Gross floor area: 560m2 / Completion: 2015 / Photograph: Miran Kambič