error: Content is protected !!

House BRAS, Antwerp
숲속의 암석 같은 벨기에 앤트워프의 브라스 주택

DDM Architectuur | DDM 아키텍뚜어

 

 

House BRAS is located on a lush green site abutting a pond in the middle of an old allotment in the suburbs of Antwerp.
The house is designed to blend into the surrounding natural landscape. The meandering plan allows daylight to penetrate inside during all seasons and at any time of the day while achieving unobstructed views of the garden.

벨기에 북부 앤트워프 근교에는 연못을 품은 오래된 시골 농장이 자리한다. 우거진 숲 가운데 고즈넉한 연못 옆으로 브라스 주택이 둥지를 틀었다.
건축가는 주변 경관과의 조화를 최우선으로 생각했다. 실내 어디서든 탁 트인 정원을 감상할 수 있고 종일 햇빛을 만끽할 수 있도록 평면을 구불구불하게 설계했다.

 

 

The ground floor consists of three main zones – the living area with an open kitchen, an exercise area with a swimming pool and sauna, and a room for music, offering a panoramic view of the pond. These zones are physically and visually connected by glazed passages along four closed blocks covered in dark larch veneer, which lead to ancillary spaces such as stairs, pantry, entrance and bedrooms.

 

 

On the first floor is a master suite with views of the treetops, and a library, which overlooks the pond through the double-height music room.
Technical spaces and car parks are located underground and are accessible through a ramp that appears to cut through the pond.

 

 

1층은 통으로 열린 부엌과 거실, 수영장과 사우나를 갖춘 운동실, 연못이 한눈에 보이는 음악실, 크게 세 군데로 나뉜 주요 공간과 계단, 식품 저장실, 현관, 침실 등의 보조공간으로 구성되어있다. 물리적, 시각적 분리가 필요한 보조공간은 짙은 낙엽송 합판으로 감싸 다른 공간과 차이를 두었다. 이들 공간 사이에는 통유리로 된 복도가 놓여 서로를 연결해준다.

 

 

2층에는 안방과 서재가 자리한다. 서재에서는 복층 높이의 음악실이 내려다보이는데 음악실 한쪽 벽면을 차지하는 통유리 너머로 정원의 풍경이 가득 메우고 있다.
최대한 기둥 없이 탁 트인 공간을 구현하기 위해 지붕은 트러스 구조를 활용했으며, 지붕에 난 창은 알루미늄 창호로 마감했다.

 

 

Trusses are integrated in the roof slopes, making it possible to realize large, column-free cutouts in the natural stone envelope. These openings are finished with aluminum joinery.
To emphasize the monolithic character of the house, the fifth façade is also clad with Musschelkalk natural stone slabs. The slabs, in three different sizes, are placed in a directionless Roman pattern so that the roofs and façades fuse together, enabling the house to blend into the landscape like a stone in a forest.

 

 

숲 속에 놓인 거대한 암석처럼 보이도록 건물의 외피는 뮤셀칼크 자연석 타일로 감쌌다. 세 가지 크기로 이루어진 타일을 불규칙하게 배치하여 지붕과 건물 마감재의 경계를 무너뜨렸다.
연못을 가로지르는 경사로를 따라 지하에 내려가면 기계실과 주차장에 다다른다.

 

Project: House BRAS / Location: Antwerp, Belgium / Architect: DDM Architectuur / Design team: Dirk De Meyer, Haodong Hu, Laurent Temmerman, Angelo Vandecasteele, Annelies De Keersmacker / Structural engineering: Abicon NV / Landscape: Aldrik Heirman / Completion: 2018 / Photograph: Lenzer