House in the Woods, Santiago, Mexico
산티아고 숲 속 주택; 풀과 나무를 피해 지은 네 파빌리온의 집

WEYES estudio | WEYES 에스뚜디오

 

 

This project is located in a residential subdivision in a forested area of El Barrial, within the municipality of Santiago, Nuevo León, Mexico. Casa en el Bosque (House in the Woods) is a home that dialogues, blends, and interacts in symbiosis with its natural environment. It is distributed in a program of four high volumes connected by stairs, corridors and exterior bridges that respect the topography and original vegetation of the site. The terrain is irregular: 13m along the south-facing side, 23m along the back boundary and 45m deep. The northern boundary connects with a common pedestrian street of the subdivision.

멕시코 산티아고의 울창한 숲 속에 한 채가 들어섰다. 숲의 원래 모습과 그곳에 서식하는 풀과 나무를 보존하며, 집이 땅에 미치는 영향을 최소화하고자 땅에서 띄워 올렸다.
지형은 불규칙하고 경사져 있다. 진입로가 있는 대지 북쪽 경계의 폭은 23m, 대지 남쪽 폭은 13m, 남북방향 길이는 45m다.

 

 

Project: House in the Woods / Location: Santiago, Nuevo León, Mexico / Architect: WEYES estudio / Design leaders: Chente Tapia, Moises Morales, Mariana Montoya / Design team: Adela Mortera, Axel Ochoa, Vania Ibarra / Environmental consultant and landscape: Global Sustainable Solutions, José Borrani / Structure design: CM Ingenierias y Estructuras. Roman Cuellar / Contractor: Sagal Grupo Constructor. SA de CV / Total construction: 165m2 / Completion: 2018 / Photograph: The Raws

 

 

 

 

There are four pavilions in total: the garage and storage area make up 61.9m2 as a whole, a social pavilion with a terrace and an interior patio occupies 45.1m2, a private pavilion for rest and recreation takes up 30m2 and another private pavilion for receiving visitors has an area of 27.72m2.
In order to interact naturally with the environment and work with the slope of the terrain, a series of iterations was considered, modifying the layout of the spaces according to the provisions of the site. By breaking down the residence according to different functions suited to the building user’s lifestyle, it was possible to distribute the square meters of the ground plan across separate independently-standing pavilions, in order to ease the accommodation of the program.

The location of the volumes was guided by trees and roots, each one was located to safeguard the seventeen trees that inhabited the site originally. The outer connectors release yet more useable space, allowing the vegetation increased room to grow, and encouraging the user’s continued interaction with the outdoors.

 

 

 

 

The intention of having a ‘minimum footprint’ on the site was the guiding principle of the project. The alteration of the topography was only 8.6% of the total area of the lot and 100% of the original trees were retained. The construction process was of low impact and without heavy machinery, locally-sourced and low-maintenance materials and supplies were used, passive systems improve the ventilation and lighting of the spaces, and the soil of the areas affected by the construction process was regenerated.

 

 

건물 사용자의 생활 방식에 따라 공간을 나눴다. 집은 차고 겸 창고(62m2), 테라스가 딸린 공공공간(45m2), 휴식 및 여가활동을 위한 개인공간(30m2), 손님을 위한 개인공간(27m2), 총 네 개의 독립적인 파빌리온으로 이뤄지며 각 파빌리온은 복도 역할을 하는 공중다리와 계단으로 연결된다.
파빌리온의 위치는 대지에 심어져 있던 나무 열 일곱 그루를 고려하여 정해졌다. 이처럼 설계의 모든 원칙은 자연 훼손을 최소화할 뿐아니라 사람과 자연이 뒤섞여 대화하고 더불어 살아가기 위한 것이다.

 

 

결과적으로 전체 면적 대비 기존 지형을 변형한 비율은 채 10%도 되지 않으며, 기존 나무는 한 그루도 빠짐없이 모두 보존했다. 중장비도 사용하지 않았고 시공 과정에서 나온 흙을 재활용하였으며 인근 지역에서 공급된 재료로만 시공했다. 패시브 시스템을 도입하여 자연 환기 및 내부 조명을 개선했다.