error: Content is protected !!

브라질 사바나 고원 경사지의 경사 슬래브 주택

TETRO Arquitetura | 테트로 아르끼떼뚜라

 

 

This house, set on a steep slope and covered with typical Brazilian savanna vegetation, is located in front of a preserved area facing mountain views. Its location strategy, longitudinal to the terrain’s contour lines, is defined by the extensive-cover concrete slab, which is fluidly inserted according to the specific needs of the program and the terrain.

브라질의 옛 수도 리우데자네이루의 북쪽에는 두 개의 산맥이 해안선을 따라 서 있다. 이 산맥들 사이에 위치한 소도시 ‘노바 리마’에 콘크리트 슬래브가 인상적인 주택이 들어섰다. 부지는 개발제한구역에 인접해, 잘 보존된 산의 모습을 한눈에 굽어볼 수 있고 브라질 고원에서 자라나는 식물들을 관찰할 수 있는 곳이다. 주변 풍경과의 조화를 위해 건물의 긴 면은 등고선을 따라 배치되었고, 그 위에 슬래브가 얹어졌다. 거대한 암벽 같은 콘크리트 슬래브는 실내 공간과 지형에 적합한 형태로 설치되었다.

 

 

지붕이 된 슬래브의 무게를 받쳐주는 것은 단 2개의 기둥이다. 덕분에 슬래브는 주차장과 주요 통로의 역할을 하며, 굽이진 산의 평화로운 전망과 멀리 보이는 도시의 경계를 탁 트인 시야에서 바라볼 수 있다. 경사진 슬래브의 하단부는 대형 목재 데크와 수영장이 설치된 테라스와 이어지며, 내부 공간의 천장이자 지붕이 되어주고 있다. 슬래브 전체를 감싸고 있는 목재 데크는 구조물이 가벼워 보이도록 기능한다.

 

 

At first, the concrete slab appears as a light component, which rests only on two pillars. It has the function of marking the main access and the garage, as well as framing the panorama that walks between the spectacular view of the mountains and the limit of the densely populated area of Belo Horizonte. Further down, the slab slopes downwards, connecting to the terrace where the pool and the large wooden deck are situated, defining the main spaces of the ground floor. The deck covers the whole course of the slab, shading it and hiding the inverted beams, giving lightness to the whole structure.

 

 

There are no barriers or fences on the ground floor. The house is inserted into the neighborhood as a light and permeable element, counterpointing the series of fences and walls that are so regular within the surroundings. This strategy transforms the free areas around the house into ecological corridors, allowing wildlife to circulate on the ground.

 

 

지상층은 주위 환경과 자연스레 어우러지도록 별도의 울타리나 벽을 세우지 않았다. 울타리나 담으로 둘러싸인 일반적인 주택과 대조적인 모습이다. 개방된 구조 덕분에 건물 주위의 여유 부지엔 야생동물들이 찾아들고, 이로 인해 대지는 자연과 유기적인 관계에 놓인다.

 

 

사적인 공간은 지하층에 위치한다. 경사진 지붕 바로 밑에 있는 거실과 식당에는 풍부한 자연광이 쏟아져 들어오도록 설계했다. 커다란 유리창을 통해 산의 전망을 만끽할 수 있도록 철 프레임유리로 제작한 문을 설치한 것이다. 건물 안쪽의 유리문을 한쪽으로 옮기면, 거실은 대형 발코니로 변신하기도 한다. 돌로 쌓아 올린 옹벽은 각 방으로 연결되는 뒷마당의 작은 정원을 둘러싸고 있다. 세월이 흘러 이 옹벽은 꿀벌과 개미, 새, 도마뱀이 더불어 사는 보금자리가 되고, 이 땅을 이루는 생태계 일부가 될 것이다.

 

 

The private spaces of the house are all located below the ground floor. The living/dining room is just below the inclined segment of the roof slab, which allows abundant natural light to enter the room. On one side, large glass windows present a view of the mountains. On the opposite side, a single steel and glass gate runs through the façade, connecting the room to a large grassy plateau – the back yard – surrounded by a stone retaining wall. The living room turns into a large balcony. The stone wall, over time, becomes an ecosystem, encouraging bees, ants, birds, and lizards.

 

Project: Inclined Slab House / Location: Nova Lima, Brazil / Architect: TETRO Arquitetura / Other participants: Márcio gonçalves (Structural project) / Completion: 2017 / Photograph: ©Jomar Bragança