error: Content is protected !!

쇼난 해안가의 지역 건축 유형을 따른 ‘쯔지도 히가시의 K 하우스’

Ushijima Architects | 우시지마 아키텍츠

.

.
This is a wooden two-story house for a family of four members, located about 1km away from Shonan seaside. Shonan is the most famous of the seaside areas closest to Japan’s capital, Tokyo.
The clients particularly value time spent with family, but were concerned about maintaining privacy for their property while retaining as much natural sunlight as possible.

일본 도쿄에서 가장 가까운 쇼난 해변에서 약 1km 가량 떨어진 곳에 네 식구를 위한 2층짜리 목조주택이 들어섰다. 
가족과 함께 보내는 시간을 무엇보다 중요하게 생각하는 건축주는 자연광이 듬뿍 들어오는 집을 원했다. 좁은 부지 특성상 사생활 침해에 대한 우려 또한 적지 않아, 이 두 요구사항을 동시에 해결하는 것이 건축가에게는 큰 과제였다. 이에, 쇼난 지역에서 흔히 볼 수 있는 큰 공간 안에 여러 개의 작은 공간이 삽입되어 있는 형태로 주택을 구성했다.
.

.

.
쇼난에 위치한 대부분의 주택은 큼직한 테라스와 해양 스포츠용품을 보관하기 위한 외부 창고를 갖추고 있다. 이 지역은 건폐율을 엄격하게 적용하는 탓에 테라스나 외부창고는 주택을 준공한 이후에 추가로 시공하는 것이 통상적이며, 이러한 양상은 바닷가에 가까울수록 더욱 두드러진다.
이 때문에 건축가는 가족들을 위한 대형 공간으로 큰 틀을 짜고 그 안에 다양한 기능을 하는 여러 개의 보조 공간을 두기로 했다.
.

.
The architects designed this new residence, on a narrow site, with privacy from surroundings in mind. Using similar typology for the region, the design attaches smaller volumes to a larger volume in a way which maximizes both light and privacy.
Most houses in Shonan include a wide terrace and warehouse outbuildings for marine sport. These are often added after completion, because of strict BCR restrictions in this area. The closer the houses are to the seaside, the clearer this trend becomes.
For this reason, the architects chose to situate a large volume for the family space alongside smaller volumes with ancillary functions; an operation which acts as a metaphor for the wider area.
.

.
In the large volume, the space is composed of split-level floors which help create connections for the family. The wooden columns and braces which support these floors generate a calming effect thanks to the loose way that the spaces are connected. This layout and appearance references traditional Japanese houses and evokes associated symbols and memories.
The exposed wooden structure of beams and ceilings, and Rauan shelves and furniture, lend a warm and luxurious appearance to the property, despite actually being low in cost.
.

.
중앙의 거실은 스킵 플로어 식의 통공간으로 구성해 가족들이 원활하고 활발하게 소통하도록 했다. 각 층을 지지하는 목재 기둥과 보강재는 서로 충분한 간격을 두고 설치하여 평온하고 안정적인 느낌을 구현하였다.
이 주택의 형태와 배치는 일본의 전통 가옥을 닮아 있어 아련한 향수를 불러일으킨다.

목재 기둥을 비롯한 구조물과 천장을 노출시키고 선반과 가구는 나왕 집성판을 사용하여 공사 금액을 절감하면서도 온화하고 고급스러운 분위기를 조성하였다.

 

Project: K-House in Tsujido-Higashi / Location: Tsujido-Higashi, Fujisawa-city, Kanagawa-pref, Japan / Architect: Ushijima Architects – Takahiro Ushijima / Structural engineer: Yoshio Kimura Structure Engineers / Construction: Shimokawa-Builders / Use: residence / Site area: 123.11m2 / Bldg. area: 50.44m2 / Gross floor area: 93.29m2 / Structure: wooden construction / Completion: 2018 / Photograph: ©Tomooki Kengaku(courtesy of the architect)