Karen Blixen Square, Copenhagen
덴마크 코펜하겐의 카렌 블릭센 광장; 자전거를 주차할 수 있는 인공 언덕

COBE

 

 

At more than 20,000m2, Karen Blixens Plads is one of the largest public squares in Copenhagen. Situated between the University of Copenhagen and the Danish Royal Library buildings at the university’s south campus, the open and welcoming urban space is an innovative, multi-functional and spectacular architectural design that accommodates and promotes green transportation, climate change adaptation and biodiversity.

무려 2만m2가 넘는 카렌 블릭센 광장은 덴마크 코펜하겐의 여러 광장 중에서도 손꼽히는 대형 규모다. 코펜하겐 대학과 대학 남쪽 캠퍼스의 덴마크 왕립 도서관 사이에 자리하여 시민에게 활짝 열린 모습으로 다가간다. 혁신과 다목적 기능, 시선을 사로잡는 디자인은 물론, 친환경 교통시설을 제공하고, 환경 변화에 대비하며 생물다양성을 실천하는 특별한 도시 공간이다.

 

 

The combined public square and university plaza is designed as a carpet that covers an undulating terrain of small hills, which break up the large space up into smaller zones with room for activities both on, and inside, the domes. The three hills were created as cast concrete shells, clad with hand-laid tiles in colors echoing the exteriors of the surrounding university buildings.
In addition to serving as an active meeting place for students, employees and locals, the square also contains a high-capacity bicycle parking space for the many users of the university, including 16,000 students and 2,000 employees. The innovative and unique design has room for 2,000 bicycles within the hills.

 

 

In a soft transition, Karen Blixens Plads brings together the university’s need for urban spaces with the open landscape of the neighboring Amager Fælled (Amager Commons). The north side of the square, where the three main entrances to the university are located, is an open and multipurpose space. To the south, hilly, undulating meadowland connects the campus with the commons. In addition to bringing nature into the campus, the landscape also contributes to climate change adaptation by adding a capacity to handle stormwater. Collecting rainwater in depressions in the landscape utilizes the recreational values of the water, creates small wet biotopes that support biodiversity, enables rainwater evaporation and supplements the canal in case of extreme precipitation, thereby contributing to climate change adaptation.

 

 

 

공공광장과 대학 캠퍼스를 연결한 디자인으로, 작은 언덕이 반복되어 하나의 지형을 이루고 있다. 마치 카펫처럼 커다란 공간을 감싸며 안과 밖, 돔 같은 자잘한 구역으로 나눈다. 서로 마주본 세 개의 돔은 콘크리트로 본을 뜬 외피에, 대학 건물에 맞추어 색을 입힌 타일을 수작업으로 붙여 만들었다.
학생들과 교직원, 지역 주민이 활발히 오가는 만남의 장소일 뿐 아니라, 학생 1만6천 명과 교직원 2천 명을 비롯하여 수많은 시민들의 자전거를 수용하는 거대한 규모의 공간이다. 놀라운 기술력과 독특한 디자인 덕에 돔마다 2천 대의 자전거를 주차할 수 있다.

 

 

 

광장은 인근 자연보호구역인 아마게르 팰레드의 경관을 자연스럽게 끌어들여 코펜하겐 대학이 그리고자 했던 학내 풍경을 만족시켰다. 북쪽에는 대학의 주 출입구 세 곳과 다양한 목적으로 이용할 수 있는 개방형 공간이 자리한다. 남쪽으로는 파도처럼 넘실대는 목초지가 캠퍼스로 이어지며 보호구역과 연결된다. 이로써 캠퍼스에서 싱그러운 자연을 느끼는 동시에 빗물을 활용하여 기후 변화에도 대비할 수 있다. 지면에 빗물을 모아두어 물의 오락적 가치를 한껏 이용함은 물론, 생물다양성에 도움이 되는 서식처를 만들어냈다. 강수량이 많을 경우, 물을 증발시키거나 수로를 보완하는 식으로 기후 변화에 알맞게 대응하는 것이다.

 

 

A central feature is an outdoor auditorium with seating for up to 1,000 people on the manmade hills. The hilltops offer additional standing room for concerts or other large public events.
“All in all, we have created a unique space based on three main principles: improving the connection between landscape and urban space, integrating optimal green spaces with a large capacity for bicycle parking and creating a space that offers good social meeting places and learning environments. The almost cathedral-like form of the bicycle hills further offers an aesthetic experience in its own right, both when people park their bikes and when they meet at the hills for lectures, group work, concerts, or Friday afternoon socializing,” says COBE’s founder, Dan Stubbergaard.

 

 

각 돔마다 1천 명 정도 인원을 수용할 수 있는 야외형 오디토리움이 자리한 점이 눈에 띈다.
언덕 꼭대기에는 각종 콘서트나 대형 이벤트가 열릴 때 스탠딩으로 즐길 수 있는 공간이 추가적으로 마련돼 있다.
건축을 지휘한 COBE의 창립자, 단 스투버가르드는 다음과 같이 설명한다.
“우리는 세 개의 주요 원칙에 입각하여 독특한 공간을 만들어 냈습니다. 자연과 도시를 더 나은 방식으로 연결하기, 이상적 녹지 공간과 자전거 주차 공간을 결합하기, 사교 활동과 환경 학습이 동시에 가능한 공간 만들기, 이 세 가지 원칙입니다. 마치 성당처럼 보이는 자전거용 돔은 그 자체로 보는 즐거움을 안겨줄 뿐 아니라 자전거를 주차하고, 강의나 공동 작업, 콘서트를 위해 모이거나 주말의 사교 생활을 즐기는 일도 가능한 공간이지요.”

 

Project: Karen Blixens Square / Location: Copenhagen, Denmark / Architect: COBE / Full-service consultant: EKJ Consulting Engineers / Additional engineers: CN3, Vind-Vind / Contractors: M. J. Eriksson (construction contract), NCC Denmark (concrete contract) / Client: Danish Building and Property Agency / Private donation: grant from the private foundation A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney / Møllers Fond til almene Formaal / Program: new urban space by the University of Copenhagen, South Campus (KUA) / Size: 21,415 m2 / Completion: 2019 / Photograph: Rasmus Hjortshøj – COAST