error: Content is protected !!
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)

폐가에서 나온 목재를 재활용한 중국 루오투오완 마을의 그늘막 쉼터

LUO studio | 루오 스튜디오

.

.
중국 동북부 롱퀴앤꾸안 시(허베이성 푸핑현)에 자리한 루오투오완 마을은 서쪽으로 샹시 지역과 경계를 이루고 북쪽으로는 타이항 산기슭과 맞닿아 있다. 산으로 둘러싸인 지형인 탓에 마을로 들어서는 교통 시설이 열악하여 발전이 더뎠고, 빈집도 점점 늘어났다. 그러나 최근 지방 정부에서 공사비와 재료를 지원하기 시작했다. 오래된 집들은 보수하고 새로운 주택들을 짓게 되면서 열악한 상황에서 벗어날 수 있게 됐다.

Located at Longquanguan Town (Fuping County, Hebei), Luotuowan Village borders Shanxi Province, at the foot of the Taihang Mountains to the north. Surrounded by these mountains, the village had poor transportation – this held back the village’s economic development and, as a result, an increasing number of dilapidated houses. In recent years, however, the local government has allocated considerable financial and material resources to renovate and construct houses in the village to help it rise out of this situation.
.

.
개발이 본격적으로 이뤄지면서 오래된 집을 허물면서 나온 목재 보와 서까래가 마을에 수북하게 쌓였다. 과거에는 난방과 조리를 위한 땔감으로 쓰였으나, 오늘날 환경 보호 문제, 산불의 위험, 압력과 가스를 사용하는 조리 도구 등의 신기술의 도입으로 처치곤란한 폐기물로 방치되어 있다. 

산간지대와 황무지를 개간하여 재개발이 진행되면서 헐벗은 비탈면을 보호하고자 구조물을 세웠다. 긴 절벽을 따라 그늘막을 치고 양쪽에 시멘트 기둥을 떠받친 아치형 구조물 퍼걸러로, 마을 주민들이 쉬어가는 그늘이 되기도 한다.
.

.

.
During the process of revamping the village, a large number of dismantled wooden beams and rafters were left over. Previously, wood construction waste had been used to make fires for heating and cooking. But these days, due to the call for ecological environmental protection as well as forest fire prevention, and the fact that air source heat pumps and gas equipment for cooking were introduced into the village instead, the dismantled wooden beams of various sizes were left unused.

The new village was built through reclamation of mountain and wasteland, so there were many slope protection structures and scarps. It was intended to give the villagers a shaded pergola over a long scarp with cement column piers along both sides, to allow people to rest in the shade.
.

.
Materials for construction units were designed as small as possible, so that more wood waste could be reused and the construction work could be carried out by villagers themselves. Wooden rod units constitute the structural system, which enhances stability and results in a larger space. The structure features grids that improve its performance in withstanding the forces of nature, hence ensuring greater safety for a long period of use. With such a construction scheme, the designers saved costs and improved efficiency.

Wooden rods were reclaimed from demolished houses of various depths, so the lengths of these wooden beams were all different. Rather than cutting or needing to extend any such beams, the tolerance of length variation was considered and the position of each wooden unit was appropriately arranged. In this way, an ingenious flexible pergola structure which conforms to materials as well as the mountainous surroundings was created.
.

.
재개발 과정에서 나온 목재 폐기물을 최대한 재활용하고, 마을 주민들도 쉽게 일손을 보탤 수 있도록 가능한 작은 크기로 부재를 디자인했다. 나무 막대 구조물로 안정성을 더하는 동시에 더 큰 공간이 만들졌다. 격자무늬로 짜인 구조는 자연재해에도 강하고 내구성도 오래 유지해 준다. 덕분에 공사 비용도 절감되고 효율성도 높일 수 있었다.

사용된 나무 막대들은 모두 규모가 제각각인 집에서 모은 것이라 길이가 천차만별이지만, 이를 자르거나 연장하지 않고 길이 차이에서 오는 오차를 계산하여 각각의 목재를 알맞게 배열했다. 산이 많은 주변 환경과 주어진 재료에 순응한 독특하고 유연한 퍼걸러가 탄생했다.

.
Project: Pergola in Luotuowan Village — Reuse of Wood Waste from Renovated Old Village Houses / Location: Luotuowan Village, Longquanwan Towm, Fuping County, Hebei Province, China / Architect: LUO studio / Chief designer: Luo Yujie / Participating designer: Lu Zhuojian / On-site designers: Wang Zhenqi, Li Mingchu, Wei Wenjing / Bldg. area: 274.3m2 / Design: 2016.12 / Completion: 2018.9 / Photograph: ©Jin Weiqi (courtesy of the architect)