New Access and Shop at Burgos Cathedral, Spain
고전 재료와 현대 감각의 만남, 부르고스 대성당의 새 리셉션 공간

Estudio SIC | 에스뚜디오 SIC

 

 

There is an architecture to be revealed in the Cathedral of Burgos, Spain. It is the architecture of small things, of spiritual intimacies, of places of symbols and rites, of warmth – choirs, confessionals, sacristies. A small architecture within larger spaces.

스페인 북부의 소도시 부르고스에는 유네스코 세계문화유산으로 등재된 대성당이 있다. 옛 고딕 양식이 돋보이는 이 웅장한 대성당이 현대적 인테리어 디자인으로 새롭게 단장했다.
260m² 규모의 ‘산 페르난도의 방’은 이제 성당의 새 출입구이자 상점이다. 관람객은 오랜 시간 닫혀 있던 문을 지나 색다른 요소로 채운 아치형 복도를 마주한다.

 

 

 

Project: Burgos Memory / Location: Burgos, Spain / Architects: Estudio SIC – Esaú Acosta Pérez, Miguel Jaenicke Fontao, Mauro Gil-Fournier Esquerra / Collaborators: Miriam Alonso Barrio, Policarpo del Canto Baquera, Patricia Ramos Mateo / Construction company: Aibur Restauración / Furniture: KUMA Estructuras / Client: Cabildo Metropolitano de la Catedral de Burgos / Area: 260m2 / Construction: 2019~2020 / Photograph: Esaú Acosta Pérez

 

 

 

The project rescues the traditional materials to which those architectures conform – carpets, velvets, wood, metallic chrome, textures and delicate colors – and forms with them a contemporary new architecture that offers warmth and welcome to visitors. The project also opens a new access through a historic door, one that had remained closed for too long, but was recovered through the careful cleaning of the historical vault where the new services are located.

 

 

 

 

The cathedral’s aim is to update its services with a more complete visitor experience. Rethinking the space of the reception area, and adding a new souvenir store, the space becomes a contemporary extension of the cathedral, for both foreign visitors and citizens of Burgos. It contains a general information point, a ticket sales desk, a reception area for pilgrims on the road to Santiago, a souvenir store for the cathedral, toilets and complementary services for visitors. The store also stocks new products designed for the opening and also for the citizens of Burgos.

 

 

 

 

 

기존의 공간감이 그대로 드러나는 가운데 석재 바닥과 목재 가구, 아치 형태, 스테인드글라스 기법의 색감, 금속, 카펫와 벨벳 등 성당 건축물을 구성하는 전형적 재료를 활용했다. 지속가능한 환경 조절 방식과 최신 난방 시스템을 적용하고, 조명을 설치해 공간을 환히 밝혔다. 새로운 감각을 더한 옛 성당은 고딕 양식의 건축적 요소를 현대적으로 활용하는 방법을 보여준다.

 

 

 

서비스 공간을 늘리는 이유는 이곳을 찾는 방문객이 더 많은 경험을 즐길 수 있도록 하기 위해서다. 안내 공간만 배치했던 구성을 바꿔 기념품점을 추가하니, 외국인은 물론 현지인도 이용하기 좋은 편의 시설이 되었다. 그 외 인포메이션 센터와 티켓 판매소, 산티아고 순례길 여행자용 시설, 화장실도 새로 생겼다. 기념품점에서는 이번 리노베이션 프로젝트를 기념하는 제품을 판매한다.
부르고스 대성당을 짓고 축성식을 연 시기는 13세기. 그 뒤 확장을 거듭해 계속해서 다양한 공간을 마련한 덕분에 유서 깊은 공간은 오늘날에도 활발히 활용되고 있다.

 

 

 

 

Burgos Cathedral is a 13th century building, for which the first stone was laid in 1221, and was consecrated in 1260. However, the temple is a living architecture that has continuously expanded and is enriched with new performances. The interior adaptation has been located in the vaulted room of San Fernando with an area of 260m2.

 

 

The design starts with the traditional material elements of the cathedral to form a cosy and comfortable space. Three main criteria have been established:

• Spatial recovery and care of the vaulted space of the San Fernando room.
• Traditional materials, geometries and textures seen in the cathedral: the stone floors and table cards, the wooden furniture, the geometry of arches and vaults, the color of the stained glass, the chrome traditional forges and metal elements.
• Sustainability technologies for indoor climatic comfort, a new heating system, enhanced natural lighting and improvements with LEDs, and high-quality craftsmanship in furniture and architecture.It is a pragmatic project for a historical space full of nuances and sensibilities that provokes surprise in the viewer and combines tradition and contemporaneity in a pedagogical view of the architectural elements of Gothic cathedrals.