New Lecture Center VŠPJ, Czech
체코 중남부 이흘라바의 옛 법원 건물을 개조하고 신축을 더한 이흘라바 폴리테크닉대학교 강연동

Qarta architektura | 콰르타 아르끼떽뚜라

 

 

The modern reconstruction of an existing wing, and the addition of a new lecture building at VŠPJ (College of Polytechnics) is located on a strictly symmetrical and markedly triangular lot at the northeastern corner of the site, in Jihlava, Czech Republic. This former farmyard was a disadvantageous shape for construction, however the architects changed this disadvantage into a positive by working with the odd shape and linking with the existing block in such a way as to gain a compact space for a large span construction.

체코 중남부 이흘라바 폴리테크닉대학이 기존 건물을 단장하고 새로운 강연동을 추가했다.
부지는 두 도로가 만나는 북동쪽 모퉁이, 농가 마당으로 사용하던 곳으로 완벽하게 대칭인 삼각형이다. 건축가는 건물을 짓기 곤란한 형태를 적극적으로 활용하고, 원래 있던 옆 건물과 연결해 작은 규모지만 공간을 넓게 사용하도록 했다.

 

 

Project: New lecture center VŠPJ / Location: Tolstého 1556, 586 01 Jihlava, Czech Republic / Studio: Qarta architektura / Author: Jiří Řezák, David Wittassek, Pavel Fanta, Lukáš Němeček / Client: College of Polytechnics Jihlava (VŠPJ) / Built-up area: 1,800m2 / Usable floor area: 3,675m2 / Project: 2016~2017 / Completion: 2019 / Photograph: BoysPlayNice

 

 

 

A prominent rounded corner contributes to the integration of the mass into a complex context; the offset façade also adds a new shape, creating a transition space. Inside the volume, a super elevated hall provides amphitheatrical seating for 333 students. Thanks to the steepness of the stands, the arena offers excellent visibility as well as pure-sounding acoustics. The underpass beneath creates a space which can be used for social events. A connecting presentation hall leads to an area which is a classical element of higher education – the “alchemist’s workshop”, which today is represented by a multimedia laboratory, or “virtual factory”.

 

 

 

 

건물의 도드라지는 둥근 모서리 부분은 복잡한 주변 맥락 속 다양한 요소들을 하나로 통합한다. 수직 루버에서 뒤쪽으로 물러난 콘크리트 벽은 외벽과 같은 곡선을 그리며 도로와 건물 사이 전이공간을 만든다.
안으로 들어서면 층고가 높은 대강당이 나타난다. 333명이 어느 자리에서든지 잘 보고 듣도록 좌석 경사를 고려했다. 강의실 밑 지하공간은 주로 모임 행사 때 사용된다. 프레젠테이션 홀 옆에는 멀티미디어 실험실이 자리한다.

 

 

 

 

In contrast to this ultra-modern auditorium is the reconstructed original part of a historical pentagonal building, which was formerly a court with a prison. Strictness, firm order, rigidity and an oppressive atmosphere were clearly evident in this building at the beginning of the undertaking, and the architects were fully aware that the new premises should serve young people with open minds on their way to higher education. The motto became to turn the place into a colorful, inspiring and non-conforming environment, yet preserving the historical footprint. The traditional materials are retained in their visible, original form; the industrial character of the building links in with that of the auditorium. The discovery of, and engagement with historical footprints, and the repurposing the original ceramic floor and stone sills (still with traces of bars) made for a great interior design experience.

 

 

 

 

부지 남쪽에는 초현대적인 강당과 대조를 이루는 오각형의 옛 건물이 있다. 원래 유치장이 딸린 법원이었던 이곳은 엄격함, 확고한 질서, 경직되고 억압된 분위기를 가진 장소였다.
건축가는 학생에게 알맞은 다채로운 공간이면서 영감을 주고 복종을 강요하지 않는 환경으로 바꿨다. 또한, 도자기 소재의 바닥, 석재 문틀과 창틀처럼 원래 있던 역사적 발자취를 찾아내 형태를 유지하며 용도에 맞게 손보고, 추가된 요소는 강당의 산업적 특징과 어울리게 만들었다.

 

 

 

 

The dynamic new auditorium of VŠPJ is modern concept of contemporary architecture, with industrial elements in a minimalist style which work in direct contrast to the original site. The whole area is easy to navigate and today, thanks to the enlightened leadership of the institution, is open not only to students and educators, but also to its surroundings, fully in accordance with the forward-thinking philosophies of VŠPJ college.

 

 

 

새 강의동은 대학교 철학에 따라 학생, 교직원뿐만 아니라 주민에게도 개방된다. 길을 찾기 쉬워 누구나 학교를 거닐며 오래된 건물과 현대 건축이 대조를 이루고 어우러지는 모습을 느낄 수 있다.