New Parish Complex Resurrection of our Lord, Italy
지역 사회에 새로운 숨을 불어넣은 이탈리아 비아레지오의 교회

TAMassociati | TAM 어쏘시아띠

 

 

The construction of the new parish complex has been completed in Viareggio. It replaces a pre-existing building no longer adequate for worship and pastoral needs, hence its inclusion in the national architecture competition ‘Diocesan Paths’, which aimed to define new models of religious buildings, capable of celebrating the Gospel values while paying attention to environmental and social sustainability.

이탈리아 토스카나 지방 북부 해안가 도시 비아레지오의 바리냐노에 새 교회 건물이 들어섰다. 기존 건물은 더 이상 예배를 보고 목회를 하는 데 적합하지 않았다. 완성된 디자인은 ‘주교의 길’ 이라는 주제로 열린 이탈리아 국내 설계 공모전 당선작으로, 복음의 가치를 기리는 동시에 환경과 사회적 지속 가능성에 주의를 기울인 종교 건축의 새 모델을 제시한다.

 

 

 

Project: New parish complex Resurrection of our Lord / Location: Varignano, Viareggio, Lucca, Italy / Architects: TAMassociati / Design Team: Massimo Lepore, Raul Pantaleo, Simone Sfriso with Laura Candelpergher and Enrico Vianello / Collaborators: Susanna Campeotto, Milena D’Acunto, Annamaria Draghetti / Liturgy: Alessandro Toniolo / Artworks: maestro Marcello Chiarenza / Landscape: Agrisophia Progetti / Structural engineering: Milan Ingegneria / Mechanical engineering: K&G progetti / Electrical engineering: Ghetti & Formignani Associati / Acoustics: prof Barbaresi, prof D’Orazio – UniBO / Quantity surveying: studio Forghieri / Site supervision for structures and safety: studio Marino / Client: Arcidiocesi di Lucca / Gross Built Area: 1,682m2 / Completion: 2019 / Photograph: Andrea Avezzù

 

 

 

 

The new complex contains spaces for various activities, both liturgical and social, with areas also dedicated to meetings of the various neighborhood associations.
In addition to the large liturgical space, accommodating over 400 worshippers, and the rectory and catechism rooms, there are spaces for study, play and community-support activities.
It is a complex of some 1,700m2 of usable surface, with green areas and a parvis near the new bell tower.

 

 

 

With its addition to the new spaces and services, the Varignano project represents a sign of renewal for the whole neighborhood, the result of active collaboration between social and institutional stakeholders. It has been extended to improve usability, facilities and livability for the whole community.

The ambitious program of the competition was titled ‘Mission Varignano’, and the main themes to be addressed by the designers including the preservation of memory, the search for a noble, simple beauty in the liturgy, and the healing of complexity on the urban and landscape level. Studio TAMassociati, winners of the competition, said of the project:
“We think that the new church should be reborn (resurrected) from its roots, made of ‘courage’ and ‘simplicity’. For this reason, all the design choices are based on a conceptual and constructive restraint [which] emphasizes the characters of ‘solidarity’ and ‘hospitality’ that have always been typical of the life of this parish.”

 

 

 

 

주제는 ‘과거의 기억을 간직하되 숭고한 이념과 절제된 아름다움을 표현한 예배당, 복잡한 도시에서 벗어난 치유의 공간’. 새 교회가 용기와 절제를 바탕으로 그 뿌리에서 다시 태어나야 한다고 생각해, 교구의 특징인 ‘연대’와 ‘환대’라는 개념을 담아 공간과 디자인을 구상했다.
예배와 사교 활동을 위한 공간뿐 아니라 다양한 지역 공동체 모임을 가질 수 있는 장소도 갖춰 놓았다. 400명이 넘는 신자를 수용할 대형 예배당과 목사관, 교리문답실, 학습 및 놀이 공간, 모임 공간 등이 있고, 여기에 녹지 공간, 종탑 근처 광장까지 포함해 총 1,700m2에 이른다.

 

 

 

뛰어난 에너지 절감 효과와 관리 효율성에서 건물의 지속 가능성이 드러난다. 목재 패널을 이용한 데다 지붕에 설치한 태양광 발전기로 공기를 순환시킨다. 온도와 습도를 자유자재로 조절하는 장치를 설치해 쾌적한 실내 환경을 유지하고, 시간이 흘러도 외피 상태가 변하지 않도록 신경 썼다. 이는 의뢰인과 이탈리아 주교회가 요구한 내용이자, 환경을 생각해 꼭 지켜야 할 사항이었다.

 

 

 

 

The further theme proposed, sustainability, has been achieved by creating a highly efficient building, in both energy saving and maintenance. Built of X-lam wooden panels, it is equipped with simple technologies to replace and treat primary air, powered by a 27 kW photovoltaic field installed on the roof. The system, hidden from view, with dynamic control of temperature and humidity, guarantees the best conditions of environmental comfort and the best conservation of the building envelope over time. This attention was required not only by the client and the CEI, but necessary in an integral ecology perspective pursued in every project.

 

 

 

 

이 건물은 지역 이름을 붙여 ‘바리냐노 프로젝트’라고 부를 정도로 현지 사회 기관이 적극적으로 협조해 만든 결과물이다. 그만큼 지역 사회 재생이라는 측면에서 의미가 크다. 실제로 새 건물이 들어선 이후 많은 주민이 이곳에 모여 편리하게 이용하고 있다.