Office inside a block, Córdoba, Spain
스페인 코르도바의 밀집 도시 속 사무실 세 채의 조화로운 증축

Sol89 | 솔89

 

 

The urban center of Córdoba in Spain is made up of dense blocks, perforated by a seemingly infinite number of enclosed patios that lend it the character of a space never fully known. When people wander inside buildings, they find an amalgam of constructions from different eras where mass and emptiness alternate – giving light, air and privacy to the interior. This territory of light and shadow is articulated throughout the collection of intermediate spaces characteristic of Mediterranean architecture. Alleyways, open hallways, passages, corridors, courtyards, galleries, solariums and, finally, the fragmented landscape of the rooftops, make up a network of empty spaces, interspersed in the dense urban environment, which provide continuity to the public space inside the block.

스페인 주택의 중정인 파티오는 건물 사이사이 빈 공간에 통로나 옥상, 뜰이 들어선 공간이다. 사방이 막혀 비밀스러우면서도 건물을 함께 쓰는 이웃들과 교류할 수 있는 공용 공간이다. 특히 남부 도시인 코르도바는 매년 파티오 축제가 열릴 정도로 도심에 파티오 공간이 많다. 오랜 역사를 가진 만큼 각기 다른 시대의 건축 흔적을 즐길 수 있다. 게다가 따로 천장이 없어 빛과 바람이 들어오면서 내부를 보호한다.

 

 

Project: Office inside a block / Location: Córdoba, Spain / Architects: Sol89 – María González, Juanjo López de la Cruz / Quantity surveyor: office – Cristóbal Galocha; construction – José Luis Luque / Collaborators: architect – Elena González Gracia, Rosa Gallardo Parralo; Installation engineers – Alejandro Cabanas, Miguel Sibón; Cabinetmaker – Fritz Josef Koch / Bldg. area: 250m² / Design: 2017 / Completion: 2019 / Photograph: Fernando Alda

 

 

In this context, the architects projected the expansion of an office, located in a three-dwelling house, by incorporating three new properties: two on the ground floor and one on the top floor. The intention was for the extension to happen without a visitor perceiving the transition between one area and another, thereby guaranteeing the final cohesion of the resulting workspace.
The architects proposed the intervention by trying to draw without raising the pencil from the paper, defining a continuous space that from the original offices, penetrates inside the block, via courtyards and enters the built density, hollowing out when demanded and peering into the existing courtyards, until reaching the rooftop.

 

 

Floor, ceiling and exterior cladding continue throughout the intervention to underline this uninterrupted condition of the space. An elevated and heated concrete floor crosses interior and exterior spaces; the roof features an acoustic panel of wooden slats, inserted between the original concrete structure, that acquires a new expressiveness when framed by it; finally, the volume of the new workspace is coated with galvanized steel sheets where it meets the courtyards, and is placed as a volume without supports, underlining its status as an autonomous device inserted in the existing gaps. The furniture, the areas defined by the acoustic ceiling and the ventilation provided by the courtyards delimit workplaces without divisions, nuancing the open plan.

 

 

코르도바에 있는 사무실은 세 채의 기존 건물을 증축했다. 하지만 증축의 흔적을 느낄 수 없을 만큼 서로 완벽하게 조화를 이룬다. 각각의 건물은 독립적으로 사용되지만, 블록 내부를 뚫고 지나가는 통로는 안뜰을 지나 옥상까지 연결된다.

 

 

 

증축 과정에서 지은 새로운 사무 공간은 바닥과 천장, 외부 마감으로 기존 건물과 통일감을 가진다. 외관은 아연 도금한 철판으로 마감하고 콘크리트 바닥은 지면에서 띄우고 난방도 가능하게 했다. 소리를 빨아들이는 목재 패널 천장은 통로까지 이어진다. 안뜰을 향한 벽에는 유리를 설치해 열린 느낌을 주면서도 파티션 없이도 사무 공간을 구분한다.
스페인 남부 도심 특유의 건축답게 내부는 각각의 공간이 최대한 연결되고 외관은 코르도바의 도시 경관과 조화를 이룬다.

 

 

 

 

This intervention seeks to uphold the concepts of transparency, sequence and gradient typical of traditional articulations of the vast centers of historic southern Spanish cities, without losing sight of the willingness to sew together the spaces available for enlargement. Space penetrates the mass in form of air and light, as a continuous matter that belongs to the entire city ​​and is domesticated inside the block.