Peak House, Paraguay
부지의 암석을 활용하여 주변 자연과 조화를 꾀한 파라과이의 주말 주택

OMCM Arquitectos | OMCM 아르끼떽또스

 

 

Between the stones and the water, in a lot situated in the mountain range of Los Altos, is the project site where the architects were commissioned to design a weekend house to be enjoyed by the clients’ families and friends. The area is situated geographically within the city of San Bernardino in Paraguay, and enjoys romantic sunset views over the famous Ypacaraí lake, the historical scene of the summer life of many Paraguayans.

파라과이의 샌버너디노에 새로 완공된 주말 주택은 로스알토스 산자락에 자리한다. 바위가 많고 험준한 지형 조건에 맞춰 계단식으로 설계된 테라스 덕분에 하루에도 시시각각 변하는 주변 경치를 여러 위치에서 즐길 수 있다. 특히 산 아래 보이는 이파카라이 호수를 감상하기에 제격이다. 많은 파라과이인이 한때 여름 휴양지로 유명했던 이 호수의 노을 풍경을 좋아한다.

 

 

Project: Peak House / Location: San Bernardino, Paraguay / Architect: OMCM Arquitectos / Lead Architects: Matías Ortiz, Ma. Paz Chamorro / Design Team: Fabiana Ibáñez, Marcelo Ramírez, Paloma Rodríguez, María José Oddone / Manufacturers: Chaos Group, Eglo, Hafele, Imola, Isomat, Lumion, Sika, GE Lighting, Deca, Tigre, Autodesk, Adobe, Portobello, Trimble, IPS, Blindex, Santa Luzia, FV / Landscaping: Areté / Area: 513m2 / Construction: 2019 / Photograph: OMCM Arquitectos

 

 

 

 

With a rugged topography and rocky terrain, the picturesque and steep location suggested the idea of implementing the program in such a way as to generate a stepped succession of terraces that allow users to enjoy the landscape from different perspectives and times of the day.

 

 

 

 

 

Within this logic and according to the hierarchical order of the environments of a home, the architects decided to arrange the spaces in three superimposed and dislocated volumes. The garage and the service areas were located in the lowest sector of the lot, serving as an expansion of the volume of the social area, which perches open to the landscape and integrates themes related to leisure. The dining room and high-end kitchen are placed in a single gallery on the third level, while the volume of the private spaces is composed by three en-suite bedrooms with a linear balcony, that dampens the incidence of the afternoon sun. As the upper enclosure and thermal mattress of the rooms, a final panoramic terrace was raised to further allow the enjoyment of the exuberant green surroundings, and the panoramic view of the lake under the setting sun.

 

 

 

 

건축가는 크게 세 개의 영역으로 나누어 공간을 배치했다. 차고와 기타 서비스 시설을 가장 아래쪽에 두어 공용 공간을 외부로 확장함으로써, 바깥 조망을 바라보며 야외 활동을 즐길 만한 자리가 생겼다. 3층에는 최신 시설을 완비한 주방과 식당을, 그 아래층에는 개별 화장실이 딸린 침실과 뜨거운 오후 햇살을 막아줄 발코니를 설계했다. 옥상과 테라스에 나가면 싱그러운 자연과 햇살에 반짝이는 호수가 한눈에 들어온다.

 

 

 

 

시공 단계에서 자재가 중요한 역할을 했다. 원래 철근 콘크리트 구조체에 세라믹 벽돌을 둘러 마감하려고 했으나, 굴착 과정에서 계획이 변경되었다. 주택법상 뒷집의 조망권을 보호하기 위해 건물 높이에 제한을 두었기 때문이다. 다행히 이 복잡한 문제는 암석을 캐내면서 생긴 자리 덕분에 해결할 수 있었다. 그렇게 제거한 암석은 작게 쪼개 유리창을 제외한 벽체 대부분에 사용했다. 현장에서 구한 암석을 최대한 활용한 결과 외부 자재를 사용할 때 드는 예산과 노고를 줄일 수 있었다. 게다가 자연 속에 있는 만큼 주변과 잘 어울리는 천연 자재로 지었다는 점이 주말 주택에 걸맞은 특징이다.

 

 

 

 

Regarding the construction work, the materiality was a key point. Initially intended to be built in ceramic bricks on a reinforced concrete structure, the Peak House experienced a ‘before and after’ during the excavation process. An internal regulation of the condominium limits the buildable height at the front of each lot, in order to guarantee unobstructed views to those lots located successively behind. The complex and challenging task of addressing this was responsible for a charming discovery on this hill site, while removing the quarry. A large number of stones, far from being considered rubble to be removed, became the raw material for any enclosure that was not made of glass, and any idea that could be executed with hammers, chisels, levers and a little ingenuity. In this way, the architects managed to optimize the use of the stone on the site and compensate for energy expenses and budgetary expenses for the purchase and transfer of foreign materials. Finally, the project gained its own identity by being harmoniously merged with the site and the landscape in turn to functionally meet the requirements of an interesting weekend house.