error: Content is protected !!
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)

칠레 산티아고 ‘포르셀라노’사의 전시장을 위한 백색 큐브

Gonzalo Mardones Arquitectos | 곤살로 마르도네스 아르끼떽또스

.

.
Porcelanosa’s new showroom, in Santiago de Chile, is located on Luis Pasteur Avenue in the Vitacura district – a commercial road within a mainly residential neighborhood. The building has been placed slightly below street level in order to create a direct relationship between the street and the two public levels of the building – it communicates with the pedestrian to showcase the interior life of the store. At the same time, the building links to the imposing geography of the area, which lends it a double relationship with its environment of street and hills.

칠레 산티아고, 비타쿠라 주거 단지 안에 있는 파스퇴르 거리에는 지역 주민들의 편의를 위한 상점들이 모여있다. 그 가운데 스페인의 건축 자재 회사인 포르셀라노사의 새 전시장이 들어섰다.
지하 1층, 지상 2층으로 구성된 건물은 거리와 건물을 긴밀하게 관계 맺기 위해 도로 높이보다 약간 낮은 위치에 지어졌다. 그 덕분에 행인들은 건물 옆을 지나면서 아래, 위층 모두 쉽게 들여다보며 전시된 제품들을 볼 수 있다. 또한, 언덕과 길이 많은 이 지역의 독특한 지형과도 잘 어우러진다.
.

.
내부 공간은 용도에 따라 3개의 층으로 나뉘었다. 1층에는 누구에게나 공개되는 전시장이, 2층에는 사무실과 회의실, 그리고 남북 방향으로 트인 대형 행사용 테라스가 있다. 지하는 창고로 쓰인다.
내부와 외부, 중간층 모두 노출 콘크리트 구조로 지어진 이 건물에서는 단일 재료로 다채로운 공간을 구현해냈다. 또한, 태양열을 제어할 수 있게 설계되어 자연광을 최대한 활용하고 에너지 소비를 줄일 수 있다. 북쪽으로 해를 등지고 남향으로 배치된 큰 창은 적절한 양의 햇빛을 내부로 들인다. 흰색 상자 형태의 건물은 단순한 배경이 되어주며 전시된 제품을 더욱 돋보이게 한다. 전시장은 누구에게나 열려 있으며 지역 사회와 긴밀히 연결된다.
.

.
The volume is programmatically divided into three floors that are interspersed spatially: the access level is the showroom open to the public, the upper floor contains offices, meeting rooms and a large event terrace that opens to the north and south; the sub-ground floor is the warehouse.
.

.
The building has been built entirely in visible reinforced concrete, solving the different spatial realities with a single material – interior, exterior and intermediate spaces – as well as allowing for the necessary solar control to create a high-quality building with natural light and low energy consumption. The building opens as a showcase to the south (light) and closes to the north (sun), allowing a controlled interior natural lighting. Finally, the building acts as an expository white cube, which seeks to highlight the products exhibited. It is a building open to the public that reveals its inner life and links to its surroundings.
.

 

Project: Porcelanosa Store / Location: Luis Pasteur 6130, Vitacura, Santiago de Chile / Architect: Gonzalo Mardones Arquitectos / Builder: Salvador Errázuriz / Structural engineer: Ruiz y Saavedra / Landscape: Adriana Errázuriz / Site area: 403.76m2 / Gross floor area: 681.06m2 / Completion: 2018 / Photograph: ©Pablo Casals Aguirre(courtesy of the architect)