error: Content is protected !!

굽이진 외벽 속에 위로 열린 캘리포니아 아써튼 주택

Craig Steely Architecture | 크레이그 스틸리 아키텍쳐

.

.
Atherton California, just down El Camino Real from Stanford University, sits in the heart of Silicon Valley. It is a suburban city characterized by mature trees and homes on large plots hidden behind fences.

미국 캘리포니아주, 스탠포드 대학에서 엘 카미노 레알 국도로 이어지는 실리콘밸리 중앙부에 애서턴 타운이 자리한다. 높은 담장 너머로 넉넉한 대지를 자랑하는 고급 주택과 무성한 초목이 특징인 교외 지역이다.
.

.
지중해 일대처럼 온화한 기후가 계속되는 지역 특성에 따라, 건축주는 야외 생활을 최대한 즐길 수 있는 집이 되길 바랐으나, 부지 모양이 까다로운 게 문제였다. 부지는 인근 주택들의 크고 텅 빈 뒷마당이 모든 각도에서 다 보이는 좁고 긴 지형을 갖고 있었다.
주변 환경은 이랬을지언정, 그 위로 펼쳐진 풍성한 나무와 높다란 하늘은 생생한 모습으로 끊임없이 변화하며 멋진 광경을 선사했다. 이를 바탕으로 고개를 옆으로 돌리기보단 위로 들어 올리는 쪽에 초점을 맞춰, 지붕이 없는 듯 느껴지는 집이 탄생하게 됐다. 생활 공간을 둘러싼 널찍한 야외 중정에서 하늘의 풍경을 곧바로 만날 수 있다.

.

.
The climate is temperate, almost Mediterranean, and the owner of Roofless House wanted a home where she could live outdoors as much as possible. Complicating this desire was the shape of the lot: long and narrow with a view on all sides of the backs of the neighboring houses which (like most typical suburban houses) are huge and blank.

Above these neighboring houses, however, the mature tree canopy and sky are alive, constantly changing and breathtaking. Focusing on this view “up” rather than horizontally “out” the architects created a seemingly roofless house that surrounds the living spaces by huge outdoor courtyards that direct the view upwards.
.

.
The living spaces are open plan and blur the connection between indoor and outdoor with retractable sliding doors and continuous materials like travertine on the floors and cedar on the walls. But what sets this building apart is the continuous curving wall that surrounds it. It fully encloses the house, blocking out the less desirable views, focusing on the more meaningful views and creating interest as the sunlight and shadows move through the day along its surfaces. At its most elemental, the curving wooden wall creates a visual backdrop seen through the interior landscape of plants and birch trees, animated by the shadows moving across it all day.
.

.
내부가 거의 열려 있는 구조인 데다, 삼나무 소재의 벽과 석회 침전물의 일종인 트래버틴 대리석 바닥이 안에서 바깥으로 이어지고, 접이식 미닫이문을 설치한 덕에 안과 바깥 공간의 구분이 모호하다. 집을 둘러싼 곡선 벽이 특이한데, 집 전체를 감싼 이 벽은 드러나길 원치 않는 사생활을 보호하고 의미 있는 풍경에 집중하도록 도와준다. 햇볕과 그림자가 온종일 벽을 타고 각도를 달리함에 따라 흥미로운 그림을 만들어낸다. 식물과 자작나무가 빚어낸 중정의 뒷배경이 되어 흐르는 곡선 벽 위로, 그림자가 시시각각 다른 모습을 드리우며 생기를 불어넣는다.
.

.
이웃한 집들과는 달리, 거리와 구분하는 울타리를 치지 않았다. 집 옆 길가에서는 원래 자리하던 오크나무와 풀밭이 자연스레 우거지고, 곡선을 그린 벽 안팎으로는 삼나무와 새로 심은 자작나무가 자란다.  
.

.
Unlike its neighbors, this house is not fenced off at its street perimeter. A meadow of native grasses flow from the sidewalk with existing oaks, redwoods and newly planted birch trees flowing inside and outside of the curving wooden wall.

.
Project: Roofless House / Location: Atherton, California, USA / Architect: Craig Steely Architecture / Lead architect: Craig Steely / Project team: Luigi Silverman, Ryan Leidner, Tune Kantharoup, Anastasia Victor / Contractor: Drew Maran Construction / Structural engineer: Strandberg Engineering / Landscape architect: Elias Gonzalez / Gross built area: 269.4m2 (enclosed, 278.70m2 courtyards) / Completion: 2018.6 / Photograph: ©Darren Bradley(courtesy of the architect)