error: Content is protected !!
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)

벨기에 겐트 지역의 주택 양식을 따른 리호베 도시공장

TRANS architecture | 트랜스 아키텍쳐

.

.
After decades of gradual expansion, the factory buildings of Ryhove, a company based in the city center of Ghent, were showing signs of decay. The corporate image risked becoming one of an outdated working environment that no longer suggested commercial success.

벨기에 북부 도시 겐트의 도심지에 리호베 공장이 있다. 수 십 년에 걸쳐 서서히 영역을 확장해 나가던 이 공장 건물에 부식의 조짐이 보이기 시작했다. 낡은 작업환경 탓에 기업 이미지도 타격을 받으면서, 성공을 향한 길은 요원해 보였다.
.

.
리호베는 기존 부지를 떠나 변두리에 위치한 산업 지대에 새 건물을 지을 것인지, 아니면 기존 부지에 남아 공장을 부분적으로 철거하고 새로 지을 것인지 두 가지 선택의 기로에 놓이게 되었다. 회사측은 직원들이 익숙한 환경에서 보다 편안하게 일할 수 있도록 기존 부지에 잔류하는 쪽을 선택했다.
.

.
The company had two options: to leave the site for an efficient new construction in a peripheral industrial zone or to take on the challenge to partially demolish the factory and to rebuild it on the same site. The choice was made to stay at the site, allowing the employees to continue to work in their neighborhood.
The new building restructures the site and organizes the logistics in an efficient way. Additional factory space and an underground parking were built.
.

.
An important consideration was to make the industrial expansion acceptable in a residential area. That is why the ‘terraced house typology’ was chosen as a reference for the intervention. The street façade was divided into parts with a width of approximately 5m: here, the building has a simple pitched roof.
Around the corner, the roof is tripled. A loading and unloading area is organized in the middle of the site: the handling of the goods is not hidden but placed in the heart of the factory.
The building is made with standardized, prefabricated elements. Concrete columns, CLT panels, and metal sandwich elements were assembled to make a construction with a character that oscillates between an urban and peripheral building.
.

.
새 건물은 부지의 재구성을 통해 효율적인 물류 처리에 중점을 두고 있다.
무엇보다도 주택가에 위치한 공장건물의 확장이 주민들에게 미칠 영향에 대해 고심했다. 그 결과 테라스 하우스 형태로 공장을 디자인하여 주택가와의 조화를 강조했다. 길가에서 보면 박공지붕을 쓴 5m 너비의 건물 두 채가 나란히 보인다.

모퉁이를 돌아가면 지붕 세 개가 보인다. 상하차 구역은 부지 중심에 배치하여 물류를 처리하는 과정을 투명하게 볼 수 있게 했다.
새 공장은 표준화된 조립식 건물 제작 방식으로 지어졌다. 콘크리트 기둥, 교차적층 목재패널, 그리고 메탈 샌드위치 패널을 조립하여 도시 건물의 세련됨과 산업 건물의 소탈함을 모두 간직하고 있다.

.
Project: Ryhove Urban Factory Gent / Location: Koningsdal 24, 9000, Gent, Belgium / Architect: TRANS architecture | urbanism / Design & site supervision: Bram Aerts, Carolien Pasmans, Sarah De Pourcq, Aaron Michels, Paulien Herbots / Stability: UTIL structuurstudies / Techniques: Micconsult / Client: Ryhove VZW / Program: expansion and renovation of the inner city sheltered workshop Ryhove / Bldg. area: new building 1.434 m2 + old building 609 m2 / Budget (incl. techniques, excl. VAT): new building 2,710,000 euro / Completion: 2017.10 / Photograph: ©Stijn Bollaert (courtesy of the architect); ©Annelies Vanstockstraeten (courtesy of the architect)