error: Content is protected !!
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 1)

우루과이 사크로몬테 예배당; 현대적인 해석을 가미한 성스러운 안식처

MAPA 

.

.
Sacromonte is landscape. It is a field of relational forces, of ancient intensity and new impulses that jointly create a new, unprecedented entity. Nature, production, infrastructure and the palpable energy of the site configure a field of stimuli to be discovered; a field of experiences.

우루과이 수도 몬테비데오에서 100여 킬로 동쪽으로 풍광과 와인으로 유명한 사크로몬테가 있다.
사크로몬테는 풍경 그 자체다. 이 땅의 자연, 산물, 기반 시설, 그리고 강렬한 에너지가 모여 무한한 가능성을 품고 있다.
사크로몬테 예배당은 포도밭, 석호, 언덕, 그리고 휴식처들 사이에 조심스레 자리한다. 언덕의 가장 높고 탁 트인 곳에 자리하는 예배당은 주변의 기운을 흡수하며 오랜 시간 쌓아온 내공을 간직한 땅에서, 새롭고 독자적인 존재감을 만들어낸다.
.

.
종교를 위한 21세기적 공간이란 과연 어떤 모습이어야 할까? 사크로몬테 예배당은 물질, 공간, 그리고 시간의 경계를 넘나드는 관계 형성을 통해 다채로운 해석을 제시한다. 묵직함과 가벼움, 존재와 소멸, 기술과 자연이 빚어내는 긴장감은 평화와 냉전이 반복되며 만들어내는 오묘한 긴장감과 유사하다. 수수께끼 처럼 신비로운 이 예배당은 방문자들에게 해답을 제시하기 보다 오히려 질문을 던진다.
.

.

.
The Sacromonte Chapel finds its place among vineyards, lagoons, hills, and shelters. Conceived as a landscape amplifier, it blends with its surroundings taking the sensorial experience of nature to a whole new level. Located at one of the highest and unobstructed points of Sacromonte, Spain, it can be seen from far and wide.

What should the sacred spaces of the 21st century be like? This chapel ponders several possible interpretations of this and other questions through its ambiguous relationship with matter, space and time. Feelings of both peace and tension reign: a tension between weight and lightness, presence and disappearance, technology and nature. Enigmatic and mystifying, it leaves its visitors with more questions than answers.
.

.
Two 9m x 6m wooden planes rest subtly on one another but without touching. From this simple and unique gesture, a new enclosure is born. Neither closed nor completely open, it is a space in itself but it is part of its environment at the same time. Inside, the planes try to protect and sanctify a small portion of the landscape but respectfully deny its confinement. The concepts of interior and exterior are diluted in a diffuse and ambiguous spatial experience.

The chapel started life in a factory in Portugal. Prefabricated in cross-laminated timber and steel, it was transported directly to the landscape of Sacromonte to be assembled in the course of one day. Simple and austere, its design assumes the challenge of conveying a powerful message using the minimum of resources.
Almost magically, a floating black metallic box breaks the symmetry in a transcendental act. Light enters through its outer face, a sheet of translucent onyx. Inside it, the Virgin of “La Carrodilla” finds shelter and protection.
The chapel coexists harmoniously with nature, letting in winds and storms. It is in some way reminiscent of the most primitive of architectures: one that reunites humans, landscape and matter with the eternal.
.

.
간결하고 독특한 구성만으로 공간을 완성했다. 9m x 6m 규격의 목재판 두 개가 직접적인 접촉 없이 서로에게 의지하고 있다. 완전히 폐쇄된 것도, 개방된 것도 아니며, 독립적인 공간인 동시에 주변을 둘러싼 자연환경의 일부이기도 하다.
이 예배당은 포르투갈의 한 공장에서 탄생했다. 직교적층 목재와 강철로 제작한 구성품은 사크로몬테로 직배송되어 현장에서 하루 만에 조립됐다. 간결하고 소박한 이 디자인은 최소한의 자원만으로 강력한 메시지를 전달한다.

마치 마법에라도 걸린 듯 공중에 떠 있는 검정색 철제 상자가 예배당의 대칭 구조를 과감하게 파괴하고 있다. 반투명한 오닉스로 마감한 상자의 창을 통해 외부에서 은은한 빛이 흘러 들어온다. 내부에는 성모마리아상이 안치되어 있다.
예배당은 바람과 폭풍을 견디며 자연과 조화롭게 공존한다. 인간과 자연, 그리고 영원에 대한 염원을 담은 원시 건축을 상기시킨다.

.
Project: Sacromonte Chapel / Location: Sacromonte, Pueblo edén, Maldonado, Uruguay / Architects: MAPA / Partners: Luciano Andrades, Matías Carballal, Andrés Gobba, Mauricio López, Silvio Machado / Project team: Pablo Courreges, Diego Morera, Emiliano Lago, Fabián Sarubbi, Sandra Rodríguez, Rafael Solano, Agustín Dieste, Alba Álvarez, Miquel Castellà, Marcos Gómara, Victoria Reibakas, Sebastián Lambert, Lucy Braunstein, Marie-Lise Hofstetter, Claire Gardan, Helena Utzig, Joao Bernardi / Structural project: RDA Ingeniería / Factory production: Portilame (Portugal) / Assembly, installation, equipment: MAPA + Cosia y Pombo / Transport: Carrión Transportes / Onyx: Laviere Vitacca / Cross: Taller Capitán / Foundations: Pablo Trucido / Built area: 27m2 / Completion: 2017 / Photograph: ©Leonardo Finotti(courtesy of the architect); ©Tali Kimelman(courtesy of the architect)