Swiss Concept Clinic, Valencia, Spain
동양적 감성이 담긴 미니멀리즘 인테리어, 스위스 컨셉 클리닉

Francesc Rifé Studio | 프란체스코 리페 스튜디오

 

 

“This project demonstrates our ongoing focus on achieving the most with the least.”
Francesc Rifé

Mainly inspired by eastern aesthetics and meditation, this facial surgery and dental clinic was conceived with the intention of achieving lightness and calm. This fundamental goal was achieved through very simple means: light wood to give the space a sense of calm, as well as translucent glass to capture the emotion of light.

스페인 발렌시아 시내에 치아 치료와 안면 교정을 전문으로 하는 클리닉이 문을 열었다. 쾌적한 환경에서 요양하며 병을 치료하는 스위스식 케어법을 도입한 병원답게, 동양적 감성을 담은 미니멀한 인테리어로 환자들에게 편안함을 선사하고 있다.

전체적인 컨셉은 밝고 차분하며 따스한 분위기의 공간. 이를 위해 밝은색 목재반투명 유리를 주요 마감재로 사용했다.
안으로 들어서면 가장 먼저 출입문 맞은 편에 위치한 접수 카운터를 마주하게 된다. 목재 파티션과 가구로 이루어진 이곳은 클리닉의 얼굴 같은 공간이다. 병원을 찾은 이들에게 활기찬 느낌을 선사하고자 카운터 뒷벽에는 연녹색 페인트를 칠했다. 클리닉 전 공간에서 유일하게 컬러감을 느낄 수 있는 요소로, 목재와 유리 일색인 내부 공간의 은은한 포인트가 된다.

 

 

The design is distinguished by an atypical waiting area placed facing the treatment rooms, in which a large bench runs along the length of the interior façade. Each of the seating areas is framed by a composition of sliding panels that run as screens over windows to manage the light in the space, bringing light inside in a soft way. In each private room there is also a patient waiting bench.

 

 

 

At the entrance, the ash wood narrative begins and is used throughout the entire project. As a counter background, a green painted wall further softens the interior, making it welcoming for the clients. Panels of backlit optical glass and white walls create a translucent central core which hides the treatment rooms. The layout of doors on both sides of each room allows a circular route around the floor plan, facilitating a continuous flow of doctors and patients.
Laboratory, rooms for sterilization of equipment, storage cabinets, bathrooms, and consultation rooms line the perimeter of the clinic and are treated as independent and quiet areas, defined by white surfaces. The simplicity of lines of the entire project is enriched through details made in sulfurized brass applied both on the shelves and on the long door handles, all designed by the studio for this project.

 

 

직사각형 평면의 중앙쯤에는 메인 공간인 진료실들이 위치한다. 진료실은 양쪽이 모두 복도와 맞닿아 있는데, 한쪽에는 긴 목제 의자가 놓인 대기 공간이, 다른 한쪽에는 검사실, 살균실, 물품 보관실 등의 부대 공간이 조성되어 있다. 즉, 진료실을 기준으로 환자의 구역과 의사의 구역이 분리되는 것이다. 이러한 공간 구조를 고려해, 진료실마다 앞뒤로 문을 두어 의사와 환자의 효율적인 동선을 제시했다는 점도 주목할 만하다.

 

 

환자 대기 공간에 놓인 목제 의자 뒤에는 천장까지 닿는 커다란 유리창이 설치되어 있다. 반투명한 유리창을 통해 내부로 들어온 빛은 병원 구석구석까지 은은하게 산란되며 내부 공간에 활기와 생동감을 더한다. 대기 공간 맞은편으로 보이는 진료실 벽도 반투명한 유리 패널로 이루어져 있다. 프라이버시는 보호하면서도 빛은 은은히 새어 나오는 반투명 유리 패널을 적극적으로 사용한 덕분에 실내는 늘 빛으로 가득하다.
또한, 가구와 창틀, 손잡이 등에는 ‘선’적인 느낌을 강조한 단순한 디테일을 적용하여, 병원 전체를 아우르는 미니멀함을 더욱 극적으로 드러내고 있다.

 

Project: Swiss Concept Clinic / Location: Blasco Ibáñez, 26, Valencia, Spain / Architect: Francesc Rifé Studio / Area: 162m2 / Client: Swiss Concept / Completion: 2019 / Photograph: David Zarzoso