error: Content is protected !!

고가도로 아래를 생기 넘치는 시민 공간으로 바꾼 캐나다 토론토의 벤트웨이 공원

Public Work | 퍼블릭 워크

.

.
The Bentway is transforming a 1.75km space under Toronto’s Gardiner Expressway into a vibrant public place where visitors can experience a diverse mix of activities and programs. The initial phase – from Strachan Avenue to Bathurst Street – reinvigorates the area beneath the expressway into a vital artery for pedestrians and cyclists, stitching together seven neighborhoods, expanding access to key areas such as the Fort York National Historic Site, and creating a new gathering place for Toronto’s growing population.

캐나다 토론토의 벤트웨이 공원은 가디너 고속도로 아래 1.75km에 이르는 구간을 다양한 활동과 프로그램이 가득한 생기 넘치는 공공장소로 탈바꿈시킨 프로젝트다. 스트라찬 애비뉴부터 배서스트 스트릿까지, 고속도로 밑을 지나던 거리는 이제 포트 요크 역사 지구 같은 주요 지역을 포함한 7개 인근 지대와 연결된다. 보행자와 자전거 운전자의 천국이자, 토론토의 급증하는 시민이 함께 이용하는 장소로 거듭났다.
.

.
디자인의 출발점은 가디너 고속도로를 줄지어 떠받친 콘크리트 기둥, ‘벤트’다. 이 많은 벤트는 따로, 또 같이 기능하며 명상과 창작 활동, 장터 등 다채로운 프로그램과 이벤트에 걸맞은 장소를 제공한다. 가디너 고속도로는 낮고 은밀한 공간부터 15m 높이에 이르기까지 벤트의 다양한 높이에 맞춘 캐노피 역할을 하며 고정과 전선, 전력, 조명을 위한 보조 장치가 되어준다.
.

.
The starting point for the design was the Gardiner’s series of supportive concrete columns called “bents,” that can either function together or on their own to offer spaces for a diverse range of programming and events – from passive, contemplative spaces to creative hubs and marketplaces. The expressway provides a canopy at varying heights from intimate to a majestic 15m high, with the bents offering structural support for clamps, cables, power and lighting.
.

.
Visitors descend into The Bentway at Strachan Gate via an open-air amphitheater, complete with washrooms and a green room, and bleachers to seat about 250 spectators. They can enjoy performances there or on an adjacent lawn that can accommodate another 500 people. A cedar “wharf” in front of the Fort York Visitor Centre offers another event space, adjacent to a “liquid landscape” of indigenous grasses that will be watered by storm run-off from the roadway above through a sustainable and thoughtfully designed drainage system.
.

.
벤트가 줄지어 서 있는 벤트웨이로 내려가면 스트라찬 게이트가 나오고, 이는 화장실과 공연자 대기실, 250석 좌석을 갖춘 계단식 야외공연장과 연결된다. 정해진 좌석 외에 500명 가량의 인원을 수용할 수 있는 인근 잔디밭에서도 공연을 감상할 수 있다. 또한, 포트 요크 방문객 센터 앞은 다양한 행사 장소로 활용되기도 한다. 그 근처에는 토착 식물로 조경이 꾸며져 있는데, 지속가능한 방식으로 설계된 친환경 배수 시스템을 통해 빗물로 물을 공급한다.
.

.
어디나 잘 어울리면서도, 경쾌하지만 묵직한 울림을 주는 재료를 주로 사용했다. 예를 들자면, 도로 포장재에 인공반곶 ‘레슬리 스트릿 스핏’에서 수집한 공사 폐기물을 재활용하여 쓴 식이다. 각 콘크리트 기둥 마다 원래 수리 목적으로 매긴 번호가 새겨져 있는데, 그 위에 반사 페인트를 덧칠하여 산책 중 현재 위치를 파악할 수도 있다. 이렇듯 공원에 사용된 모든 재료에서 이곳만의 정신적 가치와 토론토의 풍부한 역사가 드러난다. 벤트웨이 공원은 미래를 고려하여 지속가능성을 실천한 토대이자, 공공공간의 혁신이라 부를 수 있는 프로젝트다.
.

.
The project’s materiality demonstrates resourcefulness and an overall desire to apply the lightest touch to achieve the greatest impact. For example, the paving system focuses on recycled materials including construction debris retrieved from the Leslie Street Spit. The numbers on the concrete columns, originally marked for repair purposes, are reinterpreted for wayfinding, cast into the path and painted on the bents with reflective paint that catches the daylight. Each material is indicative of the spirit of place and conveys the rich layers of Toronto’s history. The Bentway creates a foundation of sustainable practices that anticipate its future use and evolution as a public space.
.

.
Project: The Bentway / Location: Toronto, Canada / Architect: PUBLIC WORK / Design advisor: Greenberg Consultants / Structural engineer: Blackwell / Lighting design: Tillett Lighting Design Associates / Electrical engineer: DPM Energy and E-Lumen / Civil and mechanical engineer: WSP / Signage and wayfinding: Bespoke Cultural Collective / Architect _ Strachan gate building: Gensler / Architect _ Skating building): Kearns Mancini Architects / Structural engineer _ Skating building): RJC / Geotechnical engineer: Amec Foster Wheeler / Fountain design: DEW Inc / Irrigation: Smart Watering Systems / Construction manager: Peter Kiewit Sons LLC / Client and management team: The Bentway Conservancy in partnership with the City of Toronto and Waterfront Toronto, enabled by Judy and Wilmot Matthews Foundation with Ken Greenberg / Project size: 7 Acres (2.8 Hectares) / Project budget: $25M / Construction budget: $19.8M / Completion: 2018.8 / Photograph: Courtesy of the architect; ©Nic Lehoux(courtesy of the architect); ©Andrew Williamson(courtesy of the architect); ©Nicole Pacampara(courtesy of the architect); ©Denise Militzer(courtesy of the architect)
©Nicola Betts(courtesy of the architect)