The Core Agora, Crete, Greece
전통 바구니 제작 방식으로 디자인한 외벽이 돋보이는 크레타섬의 상점 단지

Not a Number Architects | 낫 어 넘버 아키텍츠

 

 

The project is situated at the heart of a 40,000m2 sloped park, in Elounda, Crete, landscaped to accommodate various recreational and leisure activities and function as the focal point of a wider hospitality development.

그리스 크레타섬의 마을 엘룬다 언덕배기에 방문객부터 지역 주민까지 즐겨 찾는 만남과 교류의 장소가 생겼다. 파빌리온 구조물처럼 생긴 건물은 약 40,000m2 면적의 공원 중심부에 아늑하게 자리 잡은 채 크레타 지형과 자연스럽게 조화를 이룬다.

 

 

 

Project: The Core Agora / Location: Tsifliki, Schisma Eloundas 720 53, Crete, Greece / Architect: Not a Number Architects / Project team: Ermis Adamantidis, Dominiki Dadatsi, Pavlos Symianakis / Landscape design: Fytron Landscapes / Graphic Design: Semiotik Design Agency / Client: Domes of Elounda / Area: 2,000m2 / Completion: 2019 / Photograph: Athina Souli

 

 

The project consists of individual but similar pavilions that provide space for boutiques, souvenir workshops, galleries for local artists and artisans, as well as cafés and toilets. Positioned in a prominent spot, the small structures blend with the harsh, Cretan topography while forming a distinctive place for encounters and happenings between tourists and locals. The project is meant to become a meeting point and encourage interaction between passersby while at the same time enliven the area by hosting performances and cultural events. Rotating collections of site-specific art will occupy the space around and inside of some of the pavilions, with a particular focus on promoting the work of local designers.

 

 

 

격자로 배치한 여러 채의 작은 공간에는 예술가와 장인을 위한 부티크, 기념품 공방, 갤러리 그리고 카페와 화장실이 들어섰다. 건물 주변과 내부 곳곳에 지역 예술가의 작품을 전시하고 다양한 공연과 문화 행사가 열리자 지역 분위기도 살아났다.

 

 

 

 

The volumes sit on a grid-like arrangement with new vegetation planted in between them. Blending the indoor and outdoor experience of each space is achieved by creating somewhat transparent volumes with multiple entrances at each one. The otherwise metal-framed pavilions are anchored on concrete pedestals and are clad entirely with tinted wooden elements. The characteristic skin of the pavilions is made of plywood lamellas in a woven pattern that reflects traditional basket weaving techniques. This wooden façade functions as the binding element of the whole complex, but also as a vertical sun shading device for every structure. The uniformity of the skin is interrupted by large windows that frame the products on display as well as the activities taking place inside. At night the aesthetics of the volumes transform entirely, as they light up like lanterns to illuminate the surrounding pathways in the park.

 

 

 

콘크리트 기초 위에 철골 프레임을 세우고 목재로 마감했다. 디자인이 돋보이는 목재 외피는 전통 바구니 제작 방식에서 착안한 것으로, 합판을 겹겹이 짜 완성했다. 목재 구조물은 건물에 통일감을 줄 뿐만 아니라 수직 차양 역할을 한다. 외피가 감싸는 대형 창 너머로 전시 제품과 그 안에서 일어나는 움직임이 어렴풋이 보인다. 건물 창문마다 비치는 다른 풍경이 자칫 획일적으로 보일 수 있는 디자인에 변화를 주었다. 날이 저물어 조명이 켜지면 은은하게 새어 나오는 빛이 주변 산책로를 밝혀주는 등불이 되어 분위기를 색다르게 바꿔준다.