Trumpf Daycare Center, Germany
독일 남서부 디칭엔의 트럼프 기업 단지에 들어선 친환경 목조 데이케어 센터

Barkow Leibinger | 바르코 라이빙거

 

 

The machine tool manufacturer, Trumpf, has completed its first company daycare center in the north west edge of its campus in Ditzingen, Germany. The one-story building was built using mass-timber elements prefabricated in a South Tyrolean factory and then assembled on site.
The daycare center offers place for 75 children of employees and is also open to other children from the municipality.

독일 디칭엔에 있는 레이저 가공기 전문 기업 트럼프 본사에서 첫 번째 직장 어린이집을 설립했다. 이곳에서는 직원들의 자녀 75명뿐 아니라 지역 주민의 아이들도 돌본다.
산업 단지에 들어선 보육 시설이지만 단층 구조이기에 주변과 자연스럽게 뒤섞인다. 서까래가 보이는 완만한 박공지붕은 근처 농지 건물과 비슷하다. 잔디를 심은 지붕의 처마는 이 지역의 기후를 고려해 길게 뺐다. 건물 양쪽 처마 길이가 다른 것은 교실과 테라스에 직사광선이 내리쬐거나 비가 들이치지 않도록 하기 위해서다. 지붕 마루선을 따라 채광창을 내어 햇빛을 끌어들이고 통풍과 제연이 원활하게 이루어지도록 했다.

 

 

 

Project: Trumpf Day-Care Center / Location: Ditzingen, Germany / Architects: Barkow Leibinger – Frank Barkow, Regine Leibinger / Project team: Tobias Wenz (Associate), Fabian Ziltz (Project Architect), David Eichner, Arne Löper, Marco Ripa di Meana, Ana Skrebic, Robert Tzscheutschler / General contractor: Holzius / Structural engineer: Breinlinger Ingenieure / HVAC: Krebs Ingenieure / Building physics: GN Bauphysik Ingenieurgesellschaft / Client: TRUMPF GmbH + Co. KG, Ditzingen / Use: Day-Care Center / Gross floor area: 1,270m2 / Construction: 2018.8~2019.5 / Photograph: Stefan Müller

 

 

 

 

The building is set back within the industrial context and, thanks to its low height, blends almost seamlessly into the topography. The building is also linked to the architecture of neighboring farms, by way of its flat pitched saddle roof — an open and visible rafter roof construction. Regarding the effects of the weather, the green roof has an overhang on all four sides of the building, which varies in depth to protect the rooms and terraces from direct sunlight or rain. Generous skylights are also arranged at the side of the ridge line for natural lighting, ventilation, and smoke extraction.

 

 

 

 

The building structure is made from prefabricated, unglued solid wood elements. The base layer consists of two 6cm thick layers of solid structural timber (fir) and is joined by dovetail connectors. The outer cladding consists of a 2.7 cm thick top layer of white fir, which is used everywhere in the visible area — insulated in between panels with wood fiber. The wood comes from PEFC certified forests and the fabrication is glue-free in nature. The purlin roof is likewise screwed in place. In this way, the building could potentially be recycled and reused without any problems. Thanks to the collaboration with a regional manufactory in South Tirol, and short delivery distances, the ecological footprint of the building is quite low. Furthermore, pellet heating ensures environmentally friendly heat production.

 

 

 

 

트럼프 데이케어 센터는 어떤 부품도 사용하지 않고 조립식으로 지은 목조 건물이다. 목재는 산림인증계획승인프로그램(PEFC)에서 인정하는 숲에서 공수했다. 6cm 두께의 전나무 목판 2개를 주먹장 이음방식으로 연결해 기단을 만들고, 2.7cm 두께의 전나무 합판을 외피에 사용했다. 합판과 합판 사이에는 목재 섬유를 채워 단열 성능을 높였다. 지붕은 서까래를 지지하는 수평 부재를 덧대 단단하게 고정했다. 사용된 자재를 재활용하는 데 전혀 문제없는 건물인 셈이다. 게다가 바이오 연료를 사용하는 펠릿 난방 방식을 적용해 친환경적으로 열을 생산한다.

 

 

 

 

실내에는 직원실, 휴게실, 부엌을 포함해 총 8개의 공간이 있다. 복도를 따라 각 공간이 연결되는데, 중간중간 자그마한 광장처럼 넓어지는 부분이 세 군데 나타난다. 이 공용 공간에 난 커다란 창으로 곧장 드나들 수 있다. 무장애 설계를 적용해 이곳을 찾는 누구든 어떤 제약 없이 안전하고 편하게 공간을 이용할 수 있다.

 

 

The interior is divided into eight cubes dedicated to a variety of functions: group and employee rooms, a cloakroom, and a kitchen. A meandering corridor connects all volumes and widens at three points within the building’s perimeter, creating smaller gathering “squares”. These three intermediate spaces are available for communal use and have a direct connection to the outside space through their extensive glazing.
The Trumpf Daycare Center a has high energy standard (KfW 55) and is a fully accessible building for people with disabilities.